Suntem vise?

Suntem vise? Sinceră să fiu ăsta e subiectul meu preferat. Mă gândesc mereu că am putea fi doar vise. Ne simţim vii pentru că visul o realitate proprie. Aţi văzut atunci când visaţi că vă loviţi, de exemplu, aveţi şi senzaţia că vă doare, asta dacă nu vă loviţi în pat şi chiar vă doare. Pe aceleaşi principiu închipuiţi-vă: Există doar o singură minte în univers. Nu e zeu, Dumnezeu sau mai ştiu eu ce. Să zicem că e o particulă sau un om, singurul organism viu din toată infiitatea astea. Sau o stea cu vise. Nu ştiu, ceva de genul. Şi că acel unic organism inteligent ne visează. Visează o întreagă planetă, fiecare locuitor, fiecare emoţie. Iar noi nu suntem decât rodul viselor lui. Acţionăm independent, căci aţi văzut că nu puteţi controla un vis. Nu îi puteţi spune să se deruleze mai repede sau să se petreacă într-o anumită ordine. E doar un vis independent, care, mai târziu, vă pune pe gânduri.

Bun, dar „prietenul” nostru visează de secole pentru că ăsta e rolul lui. Şi atunci când murim, pur şi simplu dispărem din visul lui.

Sau am putea avea un raţionament cu totul diferit. Noi ne visăm unii pe ceilalţi. Chiar dacă atingerile par reale, nu suntem decât vise. Este exact ca percepţia asupra realităţii. Ştiţi că realitatea nu este cea pe care o percepe ochiul, ci cea pe care o percepe creierul. Atunci să ne gândim la un creier imens care ne percepe pe noi.

Şi nu, nu e o chestie fantasy, e un subiect ce poate fi dezvoltat la maxim. Acum să vedem cât de bine ştim să îl dezvoltăm. Dacă vrem să o facem. Sau dacă putem.

Îţi pot controla visele. Le pot face să îşi schimbe cursul şi istoria. Pot intra în visul tău şi te pot însoţi în aventură. Crezi că toate astea sunt prostii? Pot să te ucid în propriul vis, iar tu nu ai să te mai trezeşti niciodată. Pot colecţiona fiecare vis, iar colecţia mea nu se va deteriora niciodată. Va rămâne permanent cu spiritul care îmi însoţeşte corpul şi nu va fi dată uitării niciodată.

52 comentarii la “Suntem vise?

 1. Eu tot visez că mănânc Şaorma cu Sirona. Dar, poate că suntem doar visul lui Liort… Mă refer la mine şi la Sirona. Şaorma e o realitate!

 2. Oana,
  Ce vrei tu să te faci după ce mori?
  Ţi-ar plăcea să te faci tot Înger?
  (Pisoi: înţelegi ce vreau să zic …)

 3. daca ar fi sa fie asa, de ce exista ganduri/idei? de unde vin ele? Le viseaza „prietenul” sau le viseaza cei de langa noi? de ce gandirea pozitiva/negativa ne influenteaza traiectoria?
  Trebuie sa fie ceva mai mult…Cred ca as putea sa traiesc cu gandul ca suntem o succesiune de ganduri/idei, dar nu nu prea ma impac cu ideea ca am putea fi vise…

 4. şi-n vise…ca în viaţă…singuri…în visarea somnului- abandonaţi,moartea măruntă…colorată ori nu,inexplicabilă şi necontrolabilă;în visarea conştientului,controlul aproape oricui…cînd visăm cu adevărat ? – singuri(pentru că oriceam face sau zice suntem aşa)unii…în toată trecerea lor, efemeră,alţii aproape niciodată(pragmaticii şi toate neamurile lor)
  nu,nu cred că …ne visează cineva vreodată,trecem tangenţial şi ne iluzionăm că am rămas în visul cuiva…nu,iluzii…timpul îşi face conştiincios lucrarea…a,că ne mai amintim din vreme-n vreme…ori poate nu…nu,afară de prezent nu există decît dorinţa neidentificată de …vis…visaţi frumos,realitatea are grijă de visele voastre…cu inima pe suflet…le va deteliora frumos…ori poate nu…oricea-ar fi…VISAŢI nu vă lăsaţi VISAŢI…dincolo de asta se întîmplă viaţa sau ce-o fi EA…

 5. Aş vrea să trăiasc într-o lume de vis , cu oameni de vis , dar realul, orologiul, mama lui de orologiu , te trezeşte cand ţi-i lumea mai dragă, dragă.

 6. Oana,
  Ai observat că la postarea ta, un strigăt de ajutor în neant, „Ajutaţi un scriitor”, nu prea …

  (Pisoi: câţi mai sunt? Cei ce nu mai sunt … Cei ce nu mai cred …)

 7. DAR …,
  Am găsit un salvator:
  Viaţa nu trebuie arătată aşa cum este, ci aşa cum o vezi în vis. – Anton Cehov

  Domnu’ Vania: ?
  Lăsăm copilul să viseze frumos? Şi pe noi?
  😀

 8. Vania imi face declaratii de dragoste, nu va faceti griji 😀
  Isabelle, cum le vezi tu pe toate 😀 Si da, la chestii din astea cu „Ajutati”, nu se baga nimeni.
  Manole: si cosmarul e un vis, poate ca nu stim noi sa-l apreciem, nu stiu.
  Omu’: Stai asa ca inca nu am creat-o de tot 🙂

 9. am auzit mai demult o intrebare interesanta: cica, daca noi am fi visele lui Dumnezeu, ce s-ar intampla de EL s-ar trezi intr-o zi?

  acum stau si ma gandesc, asa cum mai scriam eu candva, ca daca suntem visele cuiva si cineva ne viseaza fiecare miscare si fiecare gest… atunci poate ca suntem datori sa visam frumos… nu se stie cum persoanele pe care le visam ne viseaza si ele (ar fi de preferat sa fim visul unei persoane placute).

  Miau si… ganditi frumos

 10. Pisoi, esti mare. Mi-am adus aminte ca m-a intrebat Isabelle ce vreau sa ma fac dupa ce mor. Ideea e cam asa: tata zice ca seful dracilor isi va lua lumea in cap si imi va da mie locul. Deci nu cred ca voi fi inger 😀

 11. înţeleaptă…eu…vise,sunt doar neuroastenicosupărată pe viaţa prin care trec visînd şi trăiesc încasînd coşmare(care naiba o fi pluralul corect dl.V ? ) zi de zi;noaptea” o mor” sperînd ( ? ) că făcîndu-mi rugăciunea voi fi iertată de vise,de impertinenţa mea inconştientă că poate…mi se îngăduie undeva…să visez

 12. Cella, nu te lasa pacalita de semnatura, eu sunt S. Deci, acum raspund din experienta. Uneori, zic unii, ma destepti ca mine, e bine sa te mai ascunzi in mintea ta si sa visezi. Visele redau sperante, iar sperantele readuc fericirea.
  P.S Incepe sa imi placa blogul, poate imi fac si eu unul sa-mi concurez nevasta 😀

 13. @ S…?/ îţi dă mîna ,eşti cu Oana ;cum rămîne …îmi spui din experienţă sau din ce zic unii ? ;speranţele-s vax ,certitudinile ne omoară ;nu te juca cu nervii mei vorbind în locul Oanei că sunt şi maniacodepresivoviolentă,fii măcar un Merlin serios BRRRRRRRRRRRRR

 14. Cella, asa se intampla cand unii isi iau prea multe libertati, iar Merlin e doar unul, nu te lasa inselata 🙂 Dar si eu zic ca e bine sa visezi uneori. Eu visez cu ochii deschisi, mai ales cand sunt pusa in fata a ceva si n-am chef de acel ceva, incep sa visez. Nu stiu daca o fi bine sau rau, dar e artistic 😀

 15. Oana,subiectul viselor este u mult mai complex.Mie-mi place sa visez si noapteadar mai ales cu ochii deschisi.Ambele cazuri sunt compatibile cu singura exceptie ca visul din somn este”reprezentarea deformata a realitatii imediate sau din trecut in subconstientul creierului uman”.Pe cand visele cu ochii deschisi este dorinta de realizare constienta a unor aspiratii mai mult sau mai putin palpabile.Din fericire nu toate visele din a doua categorie se implinesc.
  In tinerete inso,niile ma stresau,acum imi dau timpulnecesar sa visez la trecut,la prezent si chiar la viitor.
  Ti-am inteles sensul existential al viselor,posibilitatea ca noisa fim produsul unui vis,sa traim intr-un vis si sa fim reprezentati ca si cum am fi o holograma.Eu asa am perceput,simplificand ,sensul framantarilor filosofice de a fi” fum sau vise”.Suntem si una si alta.Nu uita expresia celebra:’COGITO ERGO SUM’.Gandim ,.inseamna ca existam,asta nu inseamna ca nu suntem si vise si eter.Separand susbtanta de spirit,nu exista OMUL. Substanta inseamna materie moarta!Spiritul inseamna constiintade sine.Viata inseamna cu mult mai mult,mult mai complex.
  Oana ,mi-ai trezit niste amintiri deosebite din trecut cand aveam astfel de preocupari de a ma intreba cu vesnicul paradox”Cine a fost intai ?OUL sau GAIANA?Poate am fost prea serios,de… ce sa-i faci cu deformatia ….

 16. @dle V.,merci ,l-am găsit şi-l respect… (uri) pe el şi tot ce-i rusesc… asemenea….sun ” mică ” şi promit să mă tratez şi să mai cresc…dacă aveţi răbdare şi mai ales dacă nu mi-l prezentaţi ( încă ) pe frate-su

 17. Eu m-as uita, dar nu e genul meu. Asa ca, din punctul meu de vedere, nu are. Are legatura cu filozofia. Citeste Osho, si atunci chiar ca vorbim. Dar Matrix nu ma impresioneaza, serios. Genul ala de filme ma cam plictisesc.

 18. dugy: mie mi-a plăcut!
  Oana: şi io am zis că nu e genul meu, da’ am greşit! Mi-a plăcut!

 19. Intrebarea e: ne-am dori noi ca cel ce ne viseaza sa se trezeasca? Sau am vrea noi sa iesim din vis? Am vrea sa schimbam adevarul cunoscut pe unul necunoscut dar mai adevarat?

 20. Laura:

  Trebuie să înţelegeţi că tragedia vieţii nu constă în a nu-ţi atinge ţelul.
  Tragedia este a nu avea un ţel de atins.
  Nu este o nenorocire să mori cu visurile nerealizate, nenorocirea este să nu visezi.
  Nu este un dezastru să nu-ţi cucereşti idealul, dezastrul este că nu ai nici un ideal de cucerit.
  Nu este decădere să nu ajungi la stele, decăderea constă în a nu a avea stele la care să vrei să ajungi.

  Ascultă la omu’ ăsta Benjamin Mays, că e bătrân …şi mort. Şi negru, cu părinţi negri şi sclavi pe plantaţie.

 21. Ai foarte mare dreptate Isabela… Totusi as vrea sa imi realizez parte din vise inainte de a muri… Sper ca mai am suficient timp… din pacate nu se stie niciodata si din fericire am multe zise 🙂

 22. Uitaţi de unde s-a pornit:
  Dumnezeu ne visează. Dacă se trezeşte, noi dispărem pentru totdeauna. – Gerard Kornelis Van Het Reve

  Şi unde s-a ajuns:
  Universul are desăvârşirea proporţiilor armonice, dar armoniile trebuie să se lase pătrunse. – Johannes Kepler

  Dar:
  Nimeni nu are dreptul să distrugă credinţa altei persoane cerând dovezi empirice. – Ann Landers

  Şi toate astea pentru simplul motiv că ceea ce ni se întâmplă nouă s-a întâmplat şi altora, şi … se va mai întâmpla şi altora.
  😀

 23. Laura,
  Dacă nu vei putea … asta e, dar să te gândeşti că va veni un alt timp, când vei putea ajuta la realizarea visului copilului tău.
  😀

 24. @oana: eu nu m-am legat de partea de filozofie, aici sunt de acord cu tine. Tot ce am spus este ca ceea ce ai scris in post seamana foarte bine cu Matrix. Crede-ma ca ti-ar placea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s