SUB SEMNUL ĖNIAS – Continuare

Prima parte aici.
Şi s-a născut prima lumină odată cu primele forme inteligente şi atotştiutoare. A apărut lumina din nimic şi era destinată veşniciei într-un Univers căruia nu îi era sortit să cunoască noţinuea de întuneric şi haos. Cea mai frumoasă şi cea mai pură formă de luminare pe care a cunoscut-o Universul. Şi această lumină a fost numită „Nutovi”, sau lumina binefăcătoare. (Nutovi era lumina binefăcătoare iar Ėnias era lumina ce aducea speranţa şi cea pe care misivi o iubeau cel mai mult).
În Nutovi s-au născut şi Primordialii, cei ce au pus la cale naşterea planetelor şi în special a pământului şi a tot ceea ce avea să existe.
……………………………………………………………………………..
Sub semnul primei lumini (Ėnias), au început primele „construcţii”. Mai întâi au creat pământul, gol, îmbrăcat doar cu haina stranie şi maronie plină de praf. Dar pământul era perfect, nu avea nici cea mai mică imperfecţiune, totul era lin şi fără de cusur. Apoi au creat ceea ce a fost numit Ħovi (Cerul) şi acesta născut dintr-o perfecţiune uimitoare şi dintr-un albastru strălucitor. Norii au fost creaţi într-o singură formă, perfectă.
Pioris a construit, mai apoi, un plan pentru a înfrumuseţa pământul, dar şi cerul. La început prin poezie, cântec şi gânduri frumoase, au creat locul celest de unde şi-au putut veghea creaţiile pământeşti, pe urmă fiecare misiv şi-a împărţit bucata de pământ pe care şi-a dorit să o modeleze. Esioinn avea să ia cea mai mică bucată de pământ ce avea să o împartă cu soţia lui Stoom, Lahea. O altă bucată de pământ îi revenea lui Clioris şi numai lui, deoarece Pioris avea încredere în măreţia gândului său. Mariosis împreună cu cea ce-i era destinată, Finniana, aveau să deţină una din cele mai mari bucăţi de pământ pe care aveau să-l construiască după propriile gânduri pline de dragoste.
Kũ şi-a luat propria bucată de pământ asemenea lui Clioris. Îşi promisese sie să creeze acolo ceva nemaivăzut asemănător propriei înfăţişări. Stoom alături de Unia aveau partea lor din globul pământesc, parte căreia trebuia să-i dea formă şi unicitate.
Armida şi Linny s-au încumetat să ia cea din urmă parte din pământ şi să o înfrumuseţeze după propriile gânduri şi cântări.
Esioinn a creat prima poezie ce vorbea despre nemurirea naturii, despre verdele şi albastrul ce aveau să coloreze pământul. A scris versuri îmbietoare ce le-a combinat cu muzica mirifică a Laheei. Pământul, asupra căruia şi-a revărsat poezia melodioasă, a fost cel dintâi care a cunoscut iarba verde şi proaspătă şi râurile cristaline pline de muzica vuietului îmbietor pe care îl deţine orice apă. Prima apă au numit-o Eliva (Îmbietoarea), deoarece misivi nu mai văzuseră o astfel de minune. Era frumoasă iar susurul îi era lin şi, totodată, învolburat.
Pioris l-a slăvit pe Esioinn şi l-a pus la loc de cinste în stânga sa, iar pe Lahea a numit-o muză a câtecului, a versului frumos conturat şi a melodiei pure. Aceştia au fost primii ce şi-au conturat gândurile şi le-au unit cu pământul dând naştere unei poezii.
Pioris a hotărât ca cel dintâi pământ conturat să se numească Anuria. În Anuria avea de gând să le pregăteasca casa primilor născuţi, dar până acolo mai era mult timp. Peste Anuria aveau să domnească Esioinn şi Lahea şi ei aveau să se numească anuri. Şi, Lahea, soţia lui Stoom a cunoscut sufletul curat al lui Esioinn şi a cunoscut frumuseţea iubirii. S-a preschimbat soţia lui Stoom într-o fiinţă paşnică şi iubitoare şi i-a dăruit dragoste lui Esioinn. Vlasios prin înţelepciunea ce i-a dăruit-o cea dintâi lumină s-a ţinut departe de Lahea însă mrejele ei l-au învăluit şi astfel s-a născut Ĥynona (Cea Frumoasă). Ĥynona era cea mai frumoasă creatură şi cea dintâi născută în Anuria. Frumuseţa ei a făcut-o cunoscută, în rândul celor ce aveau să se nască, ca Şirania, astfel o numeau fiinţele pământului.
După succesul lui Esioinn, Clioris a hotărât să îşi modeleze şi el bucata de pământ. Avea sufletul curat şi o deosebită muzicalitate. Astfel a desenat cu degetul văile şi apele. Apele le-a făcut mai deosebite decât cele ale lui Esioinn. Fiecare curgea şi se îmbina cu verdele văilor şi ele s-au numit cascade. Frumuseţea cascadelor i-a surprins atât pe misivi cât şi pe anuri, iar Pioris a plâns de fericire aduncând astfel primele picături de ploaie.
Şi au văzut că ploaia este bună, că răcoreşte pământul, iar iarba creşte mai repede şi mult mai frumoasă. Pioris a plâns, de atunci, de multe ori lăsându-şi sentimentele de fericire să se îmbine cu lacrimile albastre şi să se contopească cu pământul pur. Văzând că asta îi ocupă tot timpul a chemat-o pe Ĥynona la el şi i-a spus:
– Iubeşte ceea ce au creat cei dintâi născuţi dintre misivi, iubeşte şi nu contesta. Priveşte măreţia celor două locuri de pe pământ, deja create, şi plângi astfel încât să le oferi lacrimile dulci de ploaie, ploaie caldă şi binevoitoare. Bucură-te alături de ceilalţi şi lasă-ţi sentimentele să învăluiască creaţia.
Anura s-a supus şi de atunci a învăţat să se bucure de creaţie şi să-şi lase sentimentele să se învăluiască cu natura cea frumos conturată.
Bucurându-se de frumuseţea pe care a creat-o Clioris a numit această parte de pământ, Niorana şi pe cel ce a creat-o şi urmaşii ce aveau să ia naştere i-a numit niorani.
Va continua, dupa ziua de 15 😉

30 comentarii la “SUB SEMNUL ĖNIAS – Continuare

 1. Asta înseamnă că trebuie să plângem toţi în ţara asta ca să se răcorească pământul şi să ne mai poată răbda…
  Mi-a plăcut mult, Oana! Ştiu că am mai zis asta , dar nu ştiu cum se poate zice altfel 🙂

 2. Nu, Crina, numai Zeus trebuie sa planga, noi suntem simpli muritori 😀 Multumesc, Crina! Uite asa urci in top, cu mita din asta 🙂

 3. Ma mai gandesc, intai citeste Sarama, poate tu nu imi zici ca Vania ca te sinucizi. Hmm, uite acum imi dau eu seama, Vania s-a urcat singur in top, pai cine l-a controlat 😆 Dar l-am iertat ca mi-a cerut si reginele 🙂

 4. Tocmai vroiam să te întreb de ce nu ne dai link şi la prima parte din „Sub semnul Enias” şi mi-a sărit linkul în ochi. Nu ştiu dacă era de la început, dar mulţumim oricum. O las pe dimineaţă 🙂

  Sigur nu mă sinucid, eu o să fiu în al nouălea cer 😛

 5. Pentru o scriere în genul ăsta a fost un coleg exmatriculat de la Teologie…
  Pe a ta, însă, o salvează Zeus…

 6. Oana, ce bine mi-am inceput ziua, caci iata, ma bucur de minunile creatiilor tale stralucind in roua diminetii 🙂
  Si mi-a mai soptit o floare mandra de castan ca se-apropie ziua ta… nu-i asa ? 😉

 7. Cu voia Oanei şi a dlui.V.,plecat în interes didactic pînă la Patricia,
  în beneficiul cititorului neavizat,trîntesc un rezumat zeiesc
  Lumuna primordială =NUTOVI
  Soarele = ENIAS
  În NUTOVII s-au născut PRIMORDIALII(zeii) = 12 = 6 zei + 6 zeiţe
  numiţi şi MISIVI
  1.-PIORIS sau CEL LUMINAT sau TATĂL LUMINII sau TATĂL ABSOLUT
  2.-CLIORIS sau CEL INIMOS
  3.-ESIONIN sau CEL BĂTRÎN sau VLASIOS sau ĂNŢELEPTUL sau ELIONAR sau CUNOSCĂTORUL
  4.-MARIOSIS sau UMFLATUL sau MAE sau BUNUL
  5.-KU sau VANITOSUL sau IUBITORUL DE SINE
  6.-STOOM sau VIJELIE
  zeiţele :
  1.- gemenele UNIA sau URONA sau INVINCIBILA (soţia lui PIORIS) şi ARMIDA sau ZIARET sau ÎNŢELEAPTA
  2.-VIARA sau UIARA sau LUPTĂTOARES (soţia lui CLIORIS)
  3.-FINNIANA (a lui MARIOSIS dar cred că-n concubinaj că nu se precizează)
  4.-LINNY sau TIMPUL
  5.-LAHEA sau LO sau NIMICITOAREA (soţia lui STOOM)
  ăsta-i „materialul” să aveţi sporuri la lectură şi nu uitaţi ăştia-s înaintea ŞARAMA-lei,reginelor,elfei,arkudei,zînei
  aştept reclamaţii şi urlete … RĂSPUND 😆 😆 😆

 8. Mamaaa, Cella, ii stii mai bine decat mine. Merci pentru rezumat, cred ca ar fi trebuit sa-l fac eu, dar sunt puturoasa rau in ultimul timp. Stii ca eu inainte sa incep sa public mitologia, nu mai stiam daca Enias e soraele sau Nutovi? Stiu ca am scris si prin unul din romane despre Enias sau Nutovi, sau am avut intentia, ca nu ma mai duce memoria pana acolo. Si a trebuit sa recitesc mitologia. Ca imi facusem un plan pe care l-am pierdut. Si scosesem tot la liniuta. Aaa, mi-am amintit, era vorba de un templu pe care l-au creat oamenii, elfii, parca elfii in cinstea Uniei. Da, da, de templu era vorba, ca stiu ca am citit vreo 50 de pag pana am ajuns acolo ca innebunisem cu nervii. Trebuie sa fac iar lista ca sa nu innebunesc cu nervii 😀
  Reclamatii nu avem 😀 avem chiar multumiri.

 9. Pescarusule, lasa ca daca iti place o sa tot ai ca o iau pe urma Gabrielei. Daca nu am fost in stare 5 ani sa scriu mitologia complet, o scriu pe net. 😀

 10. Asa sa faci, cu zel zumzaitor de albinuta 🙂 si cu spor de furnicuta.
  Dar mai schitasem timid o intrebare, peste care ai facut un salt mare 😉
  Daca nu-mi spui, iti voi ura „LA MULTI ANI !”, in fiecare zi a Castanului de Mai… Vrei ?
  Incep de maine actiunea ? 🙂

 11. Uite cum ma da de gol, Cella 😀 Scuze, Cora, dar am fost plecata sa-mi conduc dadaca pisoiului acasa 😀 Si am raspuns in graba.

 12. Never mind, Oana, e bine ca poti sa te tii si de vizite 😉 si de condus musafiri 🙂
  Pe mine m-a bucurat mult un lucru: ca esti in aceeasi zi cu „my father”, deci am doi falnici Castani de felicitat !
  Sa notez repede in agenda, ca tanti Roza lucreaza pe ascuns 😉

 13. Daca-i tot din formatia noastra zburdalnica de bloggeri, sa se-arate, ca musai merita si trebuie felicitata. Eu zic c-asa-i corect, nu ? 🙂
  Toti Castanii de Mai, mana sus, va rugam ! 😉

 14. Io nu mai dau nimic din casă că mă sinucide Oana că pregăteşte surprize şi n-am chef să am şi eu parte de una,respectiv un şut redundant undeva 😆

 15. Bine dau,da să nu mă plezneşti, da ? 😉
  VICTOR preferatul nostru care zice vorbe grele dar are suflet marrrrrrrrreeeeeeeee şi-l preţuim mult de tot
  na,fă-mi ceva ,da mîine că mîine-i 15
  LA MULŢI ANI CU SĂNĂTATE !!!! acuma cîntam 😆 😆 😆

 16. Pingback: Sub semnul Enias (IV) « Oana Stoica Mujea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s