Aberaţie … sau nu

Care este visul muritorului de rând? Să se ridice sau să coboare? Oare ce ne dorim cu adevărat? Să excelăm sau să stagnăm? O întrebare mult prea grea chiar şi pentru un învăţat. De aceea încerc, în fiecare dimineaţă, să merg cu capul înainte. Simt că dacă aş întoarce privirea pentru o clipă m-aş pierde undeva în infima mea existenţă.

Sunt o firimitură uitată pe pământ. Întotdeauna îmi spun asta. Dar vreau să cresc precum o cocă proaspătă. Sunt o vietate neînsemnată pentru Universul ăsta. Dar, îmi doresc, oare, să rămân aşa, atât de mică? Nu! Categoric. Toţi ne dorim să creştem, măcar în ochii apropiaţilor, dacă nu şi în ochii lumii.

E greu să ajungi în centrul Universului, e greu să te ridici, dar nu imposibil. Încă mai încerc să lupt cu mine şi cu lumea. Încă mai încerc să ajung pe culmile luminoase ale lumii. Mă zbat de ani de zile şi cu toate acestea am rămas tot aici. Mică, neînsemnată…

Aştept fiecare zi pentru a vedea dacă pot merge mai departe. Am parte de dezamăgiri în fiecare dimineaţă, dar nu mă dau bătută. Ridic fruntea şi pornesc voioasă, chiar şi fără motive, pe un drum construit din pietre preţioase. Îmi place să cred că pot ajunge la stele. Vreau să cred că dacă ridic mâna spre ele le pot prinde.

Încerc să mă gândesc la Univers ca la ceva infim, pentru a mă simţi deasupra lui. Şi gândul acesta îmi aduce o stare de agonie. De multe ori pornesc pe urmele lui Dante, dar tot de atâtea ori mă oprescv la jumătate îmbătată de feeria cunoaşterii.

În dimineaţa aceasta e altfel. Mă gândesc să las Universul în măreţia lui, iar eu să rămân în cochilia mea infimă. Vreau să las lucrurile să curgă de la sine. Măcar pentru o zi. Astăzi mă simt muritoare pentru prima oară. Mâine… cine ştie?

29 comentarii la “Aberaţie … sau nu

 1. Muritoare de rând nu eşti, cu siguranţă. Cine se mai suie pe masa de operaţie zâmbind? 🙂
  Hai că îţi ţinem pumnii şi suntem cu sufletul lângă tine. Ne simţi? 😀

 2. Oana, tu sa continui sa zambesti frumos, chiar si printre aceste ganduri firesti pentru o speciala ca tine.
  Este doar o piatra de incercare, peste care vei pasi clipind din ochi si care te va intari pe interior, cu siguranta.
  Doar acel strop binecuvantat de incredere si curaj sa-l lasi sa-ti picure in suflet si totul va fi bine, vei vedea 🙂
  Asa cum bine spunea Crina, energiile noastre plutesc bland in jurul tau si te iau ocrotitor de mana.
  Dumezeu sa te binecuvanteze ! 🙂

 3. Aşteptăm să reiei miştoul la adresa Universului…
  Faci şi anestezie, sau o colecţionară de coşmaruri nu simte nevoia de fleacuri?…

 4. păi da , şi vorbeşte cu tine la telefon continuu de mi s-or lungit urechile de cît o sun 😆 şi-i tot ocupat
  zi-i să dea numele clinicii unde se fumează că mă teleportez să-i ţin de urît ( salvez doctorii şi cadrele medii şi evacuez bolnavii 😆 )
  o fi pe lista cu spitale horror (la petiţii ) ?
  cred că ne abureşte , îi în documentare p-acolo
  verifică aţa chinezească şi cloroformul
  Oana , ai milă de pacienţi , omoară ( doar ) cîtiva doctori şi -un ministru şi hai acasă că ai treabă

 5. Oana!
  N-ai avut niciodata senzatia ca pentru moment esti „centrul Universului”?Eu da!!! 😛 Multi ani am crezut ca sunt”Buricul Pamantului” si ca fara vointa mea nici vantul nu bate!Ce pacat ca anii aceia au trecut.Tu inca mai poti spera a fi…tata Borgo 🙂

 6. Draga Oana, imi place foarte tare aceasta postare, felicitari! Adevarul e ca, asa cum spui tu, viata e o continua lupta, cu situatii neprevazute, cu cei din jur, cu noi insine mai ales… Incercarea aceasta de a ne ridica e motivatia principala de a merge mai departe sau teama de a nu pierde macar ce ai obtinut pana acum.. Fiecare din noi are, cum spune domn profesor Borgo, momentele lui de maretie, cand ne simtim centrul Universului sau „buricul pamantului”.. La fel, fiecare are momente de cadere, care ne invata lectii fara de care nu ne-am putea descurca mai departe in viata. Asa evoluam, invatand din pierderi si din victorii, si asa trece viata..
  Te pup, sa iti mearga bine, va salut pe toti si va urez o seara frumoasa!

 7. Asta am remarcat şi eu şi mi-a plăcut cel mai mult la tine. Voioşia. Felul nonşalant cu care o joci atât de bine încât a devenit felul tău de a reacţiona. Să rămâi aşa, dacă poţi, te rog. Nu are importanţă ce ni se întâmplă în viaţă, stilul îl dă felul în care primim tot ce vine.
  Să-ţi spun un secret, acu, că nu ne-aude nimeni. Eu sunt o mare timidă. Şi dacă am de făcut o treabă simplă, simt cum o ia inima la galop. Orice lucru e cu un mare consum spiritual şi emoţional. Şi cei care mă cunosc cât de cât zic că aş fi un om puternic. Ştii ce mă distrează asta? Foarte tare mă distrează. Ca să nu se vadă cât sunt de speriată şi plângăcioasă, o fac mereu pe grozava şi bravez, sar calul etc. În timp, a devenit un stil… La fel e şi cu scrisul.

 8. Sper ca totul e ok pe la tine prin viata. Lasa, e bine sa te simti deasupra universului ca prea sunt multi oameni care se simt mici si ne-nsemnati si sunt calcati in picioare. Succesul e de multe ori in atitudinea pe care o ai in fata a ceea ce da peste tine. Te pup si sa ai grija de tine. Te asteptam cu drag 🙂

 9. Sunt bine, sunt acasa, va multumesc din suflet. O sa vin si cu povesti de acolo, dar de luni. Nu am voie sa scriu cu dreapta. Nu am voie sa ridic, nu am voie sa gandesc… noroc ca o am pe stanga sa pot bea apa, ca altfel Dumnezeu mai stie. Dar in rest sunt ca o floare 😀

 10. Vania, ce dragut 😆 Daca nu ai fi tu sa-mi amintesti… 😀 Dar nici cu dreapta n-am facut exces. Ei, somn usor de acum, cica sunt invalida si trebuie sa dorm… Futu-i 😀

 11. Sunt momente în viaţă, când îţi dai seama că tu eşti propriul tău univers. Chiar dacă te-ai ignorat cu bună ştiinţă. Aşa cum în clipa morţii eşti singur, ca individ, aşa eşti şi în momentele de cumpănă. Nimeni, oricât de mult te-ar iubi, nu se poate pune în locul tău. Nu te poate înlocui, nu poate suferi în locul tău. Aşa cum nimeni nu poate muri în locul tău. De aici unicitatea fiecăruia. În momentul acela incert te descoperi cu adevărat. Acela este momentul în care îţi dai seama ce vrei: să mai vezi un nor sau soarele, sau nu. Şi când realizezi că nu de tine depinde asta. Acela este momentul în care realizezi că orice, absolut orice ţi-ar spune cineva, oricât de mult te-ar încuraja, oricât de mult ar plânge, orice ar spune, nu contează. Pentru că nu este în locul tău. Nu este universul lui în locul universului tău. Acela este momentul în care nu mai contează dacă ai promis cuiva că îl suni şi nu ai făcut-o, nu mai ai remuşcări. Acela este momentul în care te gândeşti ce-ai realizat şi ce-ai pierdut. Acela este momentul peste care vrei să treci repede şi de care nu mai vrei să-ţi aminteşti. Curios: momentul în care îţi descoperi universul vrei să-l uiţi repede. Şi dacă uiţi momentul îţi uiţi şi universul. Ştii ce am învăţat eu cel mai bine să fac în viaţă? Să mor. Pare banal dar nu este.
  Oana, fă-te bine. Acum este momentul să-ţi pui universul la treabă.

 12. Duminică bogată-n zâmbete, frumoasă Oana !
  Dobrodosli !
  Pentru tine, Crăiasă :

  Sănătate, multă, multă şi numai bucurii şi împliniri !!!
  Sibilla

 13. Isabelle: asha e! Uneori in viata sunt momente in care esti doar tu cu tine insati. Nimeni si nimic in jurul tau nu mai are influenta si efect asupra ta.

 14. Isabelle & Ana !

  Filosofii spun :”Omul se naste singur,traieste pentru el si moare singur” si „Fiecare om este un univers in Universul infinit”.Omul prin natura lui are trairile proprii,sentimente numai ale lui,evenimente proprii,nastere si moarte unica.Faptul ca este o fiinta sociala,dotata cu ratiune si limbaj nu-i exclude singularitatea.

  Oana!
  Incepe sa mi se faca dor de tine si Universul tau,asa cum am spus ,specific! 🙂
  tata Borgo.

 15. Gata, gata, putina rabdare 😛 Va multumesc inca o data, cel putin asa am aflat cine imi sunt prietenii 😉 Stiti voi cum e, daca nu primesti o vorba buna la necaz. la bucurie nu mai conteaza.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s