Un pic din Crina

Adriana Vere o privea iscoditoare. Îşi puse proteza auditivă, nu una de foarte bună calitate, şi îi ceru vecinei să facă o cafea. Purta un capot lung, dintr-un material gros ce nu se potrivea cu vremea.

– Vă cunosc, spuse femeia, privind-o cu tot mai mare interes pe jurnalistă.

Crina aprecie că femeia are în jur de şaptezeci de ani, poate mai puţin. Chiar dacă părul nu îi era cu totul încărunţit, avea chipul plin de riduri, iar ochii adânciţi în cap.

– De la Gazeta de Nord-Vest, recunoscu simplu Crina.

– Directoarea, plusă bătrâna.

Crina zâmbi. Nu era sigură dacă bătrâna o înţelesese, dar o nimerise.

– Aş putea să vă pun câteva întrebări?

– Baia e acolo, îi arătă femeia, întorcându-şi trupul şi întinzând mâna spre o uşă de lemn.

Crina zâmbi.

– Nu, nu am nevoie la baie, ridică glasul. Aş dori să vă pun câteva întrebări.

Adriana Vere roşi. Îşi duse mâna la aparat şi se scuză:

– Aparatul, ştiţi, nu e de cea mai bună calitate.

Ziarista dădu uşor din cap în semn că înţelege.

– Doamnă Vere, cum v-aţi pierdut auzul?

Femeia a fost atentă la buzele ei, îşi dădu seama Crina. Probabil că reuşea să citească cât de cât pe buzele oamenilor. Între timp, vecina băgăcioasă, veni cu câte o cafea. Roşcata privi la cafea apoi la bătrâne.

– Aş putea fuma?

– Sigur că poţi, interveni vecina. Şi Adri fumează.

Un nou zâmbet se aşeză pe chipul Crinei, care începea să le placă pe bătrâne.

Atât bătrâna cât şi Crina îşi aprinseră ţigările. Vecina dispăru în bucătărie. Probabil că îi era mai uşor să tragă cu urechea de acolo, constată Crina.

– Aşadar, doamnă Vere…

– Adri, o întrerupse bătrân. Te rog să-mi spui Adri, aşa îmi zic cunoscuţii şi cei dragi. De parcă mi-ar mai fi rămas cineva în afară de Maria, şi arată spre bucătărie. Am rămas singură, doar pe ea o mai am şi încercăm să ne îngrijim una pe alta. Dar eu sunt surdă. Abia aud cu aparat, dar să mai fiu în stare să dau şi alarma în cazul în care s-ar întâmpla ceva. Oftă şi îşi propti privirea în cafeaua neagră.

Crina bău şi ea din cafea, şi aşteptă ca femeia să îşi spună oful. De obicei, asta era cea mai bună metodă, când intervievatul îşi golea sufletul, începea să dea şi informaţiile trebuincioase.

– Când am născut-o pe Ana, am crezut că viaţa mea se schimbă. Singură am fost toată viaţa, bărbatul m-a lăsat când a aflat că sunt gravidă. Dar să nu crezi că mie mi-a păsat cu adevărat. Am suferit, aşa cum suferă orice om, dar copilul mi-a dat puterea să trec peste suferinţă.

– Unde e fiica dumneavoastră? se precipită Crina.

Femeia o privi năucă. Nu înţelesese pe de-a întregul întrebarea, dar pricepuse cam despre ce ar fi vorba. Aşa că se avântă.

– A murit când am născut-o, aşa am rămas şi surdă, spuse femeia ştergându-şi zâmbetul de pe chip şi lăsând loc amărăciunii.

– Îmi pare rău, mormăi Crina. Apoi ridică glasul: Unde aţi născut?

Femeia mai luă o gură de cafea. Se ridică greoi şi dădu la o parte draperia grea, lăsând soarele să lumineaze încăperea.

– Am născut la Braşov, abia apoi m-am mutat la Satu Mare. Rămăsesem aproape surdă deja, şi nu m-am dus la control decât cu câţiva ani în urmă, când auzul m-a lăsat de tot. Doctorii mi-au spus că e un cheag de sânge. Din cauza lui mi s-au înfundat urechile. Dacă aş fi făcut o intervenţie la timp, aş fi avut şanse. Dar atunci mă gândeam că nu îmi pasă nici dacă mor. Abia când îmbătrâneşti îţi dai seama că ai nevoie de toate simţurile.

– Aţi fost la Judeţean doi?

Femeia o privi pierdută.

– Iartă-mă, dragă, dar nu sunt sigură că am înţeles întrebarea.

Crina repetă de data asta ceva mai tare.

– Da, recunoscu Adri. Da, m-am dus la Judeţean doi, orelistul la care am ajuns abia aterizase în Satu Mare, acum a plecat undeva în străinătate. De parcă medicii ar putea să-şi facă treaba cum trebuie la salariile de aici. Dădu din mână a leahmite. El mi-a făcut rost de aparat, continuă ea. De făcut nu mai era nimic, şi aparatul mi l-a făcut rost la mâna a doua, printr-o fundaţie de caritate.

– Aveţi o pensie? aproape că ţipă ziarista.

Femeia dădu din cap aprobând.

– Da, da, am o pensie. Am fost dactilografă. Am lucrat un timp la primărie, dar nu am reuşit să învăţ ungureşte şi până la urmă m-au dat afară. Nu aveau nevoie de mine. Apoi am lucrat pe ici pe colo. Am învăţat şi la calculator prin nouăzeci şi doi. Am redactat câteva romane pentru nişte edituri, dar nu am câştigat mare lucru. Oricum, pensia mea e mică, doar o sută şaptezeci de lei pe lună. Abia îmi ajunge pentru dări. Noroc că mi-a pierit pofta de mâncare, că altfel n-aş fi supravieţuit.

Crina simţi că i se strânge inima în piept. Mila o învălui. Se gândea că ar putea face ceva pentru ea şi înjură în gând guvernanţii. Ura ţara asta.

2 comentarii la “Un pic din Crina

 1. MULTE SCUZE. AZI DIMINEATA L-AM DERANJAT SI PE PRINTUL CHARLES.MULTA SANATATE. RH

  MESAJ CATRE POPORUL ROMAN
  PRINTUL NICOLAE, VIITORUL REGE AL ROMANIEI

  Romania este pe marginea prapastiei. Presa internationala vorbeste de un iminent colaps economic,social si rasial. Suntem numiti tiganii Europei. Un popor cunoscut in intreaga lume prin omenie si simtul masurii, este asociat violentei si barbariei. Un popor avand o istorie si o cultura extraordinara pierde pe zi ce trece identitatea nationala, devanind un fel de turma, usor de manipulat si mintit. Statuia lui Eminescu este daramata, iar limba romana interzisa, la centrele culturale din jurul lumii. Lipsa de cultura a neamului prost ,inlocuieste cultura. Mahalaua se muta in centrul orasului. Maneaua cucereste Romania. Asistam la o situatie fara precedent cand o natiune europeana,in loc sa se indrepte spre lumea civilizata, refuza geografia si destinul istoric.
  Primul pas care trebuie facut pentru a iesi din aceasta fundatura, care pare fara iesire, este intrarea in legalitate. In momentul in care constututia adusa pe turela tancurilor sovietice a fost abrogata,  intrarea in normalitate ar fi insemnat intoarcerea la un document esential al democratiei romanesti, Constitutia din 1923. Securistii si comunistii, dupa cucerirea puterii economice dupa Revolutie, au creat insa un document care ar fi trebuit sa le dea legimitate.  Maculatura din 1991 a fost adusa prin tarnacopurile minerilor si bagata pe gatul romanului, prin tortura, batai si manipulare. Aceasta “democratie originala”  isi gaseste continuitatea si in zilele noastre. Daca lumpenul sovietic ajuns presedinte ar fi cerut un referendum pentru a decide forma de guvernamant, ar fi pierdut. Ar fi castigat oamenii binelui. Astazi Romania ar fi fost o tara prospera si  civilizata. In aceste conditii am fi intrat in Europa demni si prin usa din fata. Pentru a demonstra  ca securitatea putea fi alungata si nu ar fi astazi peste tot ,sa vedem ce sa intamplat la cateva luni dupa care Monitorul Oficial, anunta victoria republicana. In primavara lui 1992, regele Mihai venea in Romania, pentru a doua oara dupa caderea comunismului, sa sarbatoreasca aici Sfintele Pasti. “Intr-o imagine devenita istorica, Maiestatea sa iesea in balconul hotelului Continental pentru a-l prezenta oamenilor pe nepotul sau, printul Nicolae, drept mostenitor al tronului. Simpaticul si elegantul baiat care a fascinat atunci multimea adunata pe strazile Bucurestiului – posturile de televiziune occidentale vorbeau de aproximativ un milion de participanti – avea doar 7 ani.Multi il priveau insa ca pe o speranta a Romaniei. Vedeau in el salvarea pentru o tara incapabila de a se dezmetici din cosmar.”
  Sa vedem cine este acest print care vorbeste romaneste, are 23 ani,  si traieste deocamdata la Londra.
  Printul Nicolae de Romania, viitorul rege, este nascut in 1985 si este Varul Printului CHARLES si nepotul cel mai inantat in varsta a Majestatii Sale Mihai Regele Romaniei. El este descendent a Reginei Victoria si a monarhiilor Europene incluzand Tarii Rusiei. Pe linia maternala prin bunica, Printul Nicolae este deasemenea descendent al Printului Ieremia Movila, ctitorul minunatelor manastiri moldovenesti.
  Regele Mihai este rege prin vointa  natiei deci Legea Fundamentala nu poate suferii modificari. Monarhul constitutional nu are in prerogativele sale reviziurea constitutiei. Pentru ca urmasii tronului trebue sa fie pe linie masculina Printul Nicolae este singura persoana imaculata, demna de a ocupa tronul Romaniei, ca urmas al M.S Regelui.

  Constitutia din ‘23 Despre Rege.

  Art. 77. – Puterile constitutionale ale Regelui sunt ereditare in linie coboritoare directa si legitima a Majestatii Sale Regelui Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, din barbat in barbat prin ordinul de primogenitura si cu exclusiunea perpetua a femeilor si coboritorilor lor. Coboritorii Majestatii Sale vor fi crescuti in religiunea ortodoxa a Rasaritului.
  Art. 85.-Nici o modificare nu se poate face Constitutiunii.
  Regele Mihai si principesa Anne de Bourbon-Parma au cinci fiice, dar conform legii salice ele nu pot urma la tron.

  Ordinea la Coroana  Romaniei

  > 1. ASR Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Custode al Coroanei Romaniei; Art 77 – SUCCESIUNEA ANULATA
  > 2. ASR Principesa Elena a Romaniei (a doua fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana); ART 77-SUCCESIUNEA ANULATA
  > 3. Nicolae de Roumanie Medforth Mills (fiul Elenei, nepotul Regelui, care va deveni ASR Principele Nicolae al Romaniei la 1 aprilie 2010, la implinirea varstei de 25 de ani); ART-77-SUCCESIUNE DINASTICA LEGALA SI CONSTITUTIONALA .
  Trebuie sa luam totul de la inceput. Nu avem dreptul de a ne amagi sau a minti pe altii altii. Cu tote ca ideia monarhica este adanc inradăcinata in constinta nationala, sansa revenirii la tron al regelui Mihai este nula. Pentru o intreaga generatie care a fost convinsa ca caderea comunismului era sinonima cu restauratia  monarhica, dezamagirea este profunda. De la un milion de oameni inbracati de sarbatoare care scandau “Regele si Patria” si printre lacrimi “Majestate nu pleca, asta este tara ta” pana la grupul politicos de batranei si cativa copilasi zgribuliti in port national, stransi in gara de la Savirsin, este un drum lung. De la cea mai mare adunare populara spontana, care a avut loc pe pe pamintul Romaniei, pana la singuratatea Pelisorului este un drum si mai lung. Daca perioada mentionata a reprezintat un vis monarhic, este sansa noastra acum, sa-l transformam in realitate.
  Nici o fosta tara comunista nu avut sansa ca in fruntea unui miscari cu caracter anticomunist, sa fie o personalitate istorica. Multe voci din tara au incercat in decursul anilor sa-i diminueze rolul, sau sa-l faca tradator de tara. Au facut-o din necunostinta de cauza, revansa, sau manipulare politica. Adevarul este diferit. In conditile in care razboiul era pierdut oricum pentru membrii axei, Regele a facut totul  pentru a salva tara de un  razboi devastator si de ai da un viitor. Cautand date pentru filmul meu “Razboiul rece a inceput la hotelul Ambasador” (documentarul se ocupa de Actul de la 23 August si confruntarea dintre serviciul american si sovietic de pe teritoriul Romaniei, pana la abdicarea regelui) am dat de niste noi documente extraordinare, despre aceasta perioda. Ele dezvalue faptul ca intoarcerea armelor a fost organizata de Rege in apropiata colaborare cu O.S.S-ul american. Cordonatorul acestei actiuni a fost comandorul Frank Wisner. Operatia a purtat numele de cod HAMMERHEAD . Trebue remarcat ca comunistii au fost anuntati si integrati cu trei zile inainte de complot. Promisinile si garantiile oferite de americani vorbeau de un aranjament al aliatilor (gen Austria). Se vorbea de de arborarea in fata Palatului Regal a steagului american,englez,francez si sovietic. Deci vanzarea tarii sa facut nu la Bucuresti, ci la Yalta. (National Security Archive-Records on cover operation).
  In vederea acestui film am contactat Asociatia pensionarilor de la C.I.A. pentru a gasi martori oculari ai evenimentelor. Toti participantii mi-au vorbit cu emotie “de regele tinar si viteaz” facand eforturi sa-si ascunda lacrimile. Discutand cu acesti oameni cunoscatori, am ajuns la concluzia ca pierderea Romaniei a fost o infrangere  dureroasa, un prim Vietnam. Am inceput sa fiu convins ca elita acestei organizatii abia asteapta sa gaseasca ocazia, de asi lua revansa.   Din pacate nu sa intamplat asa. Greseli si gafe monumentale au facut ca credibilitatea si popularitatea monarhiei sa se subtieze cu timpul ajungand astazi in desuetitudine, la marginea rizibilului. Totul a inceput cu vizita de Pasti cand Regele nu a raspuns cererii multimii si a dat bir cu fugitii. Coabitarea si chiar colaborarea cu comunistii  a deluzionat si indurerat pe toti. Daca ideia irationala de a lasa ca mostenitor al tronului pe cineva care nu are dreptul sa mosteneasca, poate sa ne lase cu gura cascata, un Duda print consort, a pus capacul.
  Se apropie ora unui nou inceput. Restauratia monarhiei trebue sa fie acompaniata de readucerea valorilor natiei la conducerea  tarii. Acest lucru poate fi infaptuit doar prin preluarea puterii din mainile mafiei comunist securiste, care avand sub comunism doar puterea politica ,a preluat acum si cea economica. Capitalismul rosu trebue decolorat.
  Programul readucerii tarii la normalitate va fi dat publicitatii in curand. In memoria grupului de tineri  din celula 8, scosi in dimineata racoroasa a diminetii de  6 Decembrie 1958 in curtea inchisorii Jilava, pentru a fi inpuscati de Securitate, miscarea renasterii noastre, va avea numele REZISTENTA REGALA ROMANA sau RRR.
  Criza economica a schimbat peste noapte toate datele ecuatiei .Din cauza mizeriei si a tensiunii etnice (vezi Italia ,Spania) si a coruptiei generalizate Romania a devenit un butoi de pulbere gata sa explodeze. Pentru ca are nevoie de o oaza de liniste si de stabilitate. Occidentul sprijina actiunea noastra. Efortul de revenire la civilizatie este sprijinit de Casele Regale europene.
  Romanii sunt inteligenti si au inceput sa inteleaga despre ce este vorba. Este ultima noastra sansa. La o rascruce a destinul trebue sa decidem daca continua destinul nostru european, sau devenim un fel de tara orientala.
  In incheiere va dau o veste buna. Printul Nicolae ne spune tuturor celor care mai speram “Daca tara, romanii ma vor chema, sint pregatit sa raspund chemarii lor.”
  “Sunt pregatit sa fiu Regele Romaniei”

  ROBERT HORVATH- DEVA cineast     NEW YORK 10 MARTIE 2009

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s