La asta lucrez…

Povestea unei amintiri…

 

Au fost vremuri în care femeile rămâneau însărcinate cu îngeri. Vremuri de desfrâu, desigur, uitate sau, mai degrabă, lăsate sub tăcere. Şi vremurile astea, în care femeile sunt aşa cum sunt. Unele într-un fel, altele în altul. Fiecare cu felul ei.

Aş fi vrut să spun că Maria mea, nu, nu a mea, căci nu mi-a fost dată niciodată, a trăit în vremurile în care faraoni ar fi putut să se închine la picioarele ei. În timpurile în care ar fi fost declarată vrăjitoare, doar pentru că prinvind-o în ochi îţi răpea inima. Dar Maria nu a trăit atunci, nici chiar acum, ci pe la mijloc. Atunci când lumea era deja eretică, iar dragostea se striga în gura mare. Dar nu, ea nu a strigat nimic. Dormea cu Decameronul strâns la piept şi uneori plângea.

Maria n-a iubit. Nu a ştiu cum sau nu a găsit pe cine. Nimeni nu a reuşit să-i pătrundă în suflet. Cu toatea astea, atunci când a plecat, mult prea târziu pentru a mai simţi ceva, mi-a mărturisit.

 

Era măritată deja când m-am mutat pe strada ei. Plopii abia îşi întindeau crăcile şi îşi scuturau ultimele amintiri ale iernii. Ea stătea acolo, pe prispă – nu, e mult spus, nu pe prispă, pe trepte. Căci vila victoriană nu poate fi asemuită cu o căsuţă oarecare de te miri unde. Stătea acolo şi privea spre niciunde gândidu-se la nimic. Până şi glasul îi era linişte, iar ochii aveau o tristeţe anume, o durere pe care, poate, nici chiar ea nu o înţelegea.

Poate că nu era cu adevărat frumoasă, dar, cu toate astea, toţi o doreau. Era ceva în ea, ceva ce nici un bărbat nu putea înţelege. Era durerea, poate tăcerea…

Citea Maria, citea mult şi visa cu ochii deschişi, şi uneori făcea dragoste, acolo, în patul conjugal ce nu îi adusese niciodată fericirea. Cu toate astea, nu a cerut nimic. Până într-o zi.

 

Mergeau agale, braţ la braţ, pe bulevardul mare şi larg al unui Bucureşti apus, ascuns acum printre gropi şi gunoaie. El era ziarist, adică soţul. Unul respectabil. Scria la „Flacăra” şi câştiga cam cât un ministru al zilelor noastre. Era un om respectabil. Avea mulţi prieteni, sinceri sau nu, ca fiecare. Multe femei îl doreau, iar el, ca orice păcătos, mai cădea din când în când, în acea capcană răpitoare. Dar ei nu îi păsa. Maria nu îi reproşa nimic, uneori, aveam impresia că nici nu o interesa.

În seara aceea un domn l-a abordat pe distinsul domn Sergiu. Un domn trecut de patruzeci de ani, ce încă nu îşi arăta vârsta. Avea o barbă tunsă scurt, în antiteză cu cea a lui Sergiu care era lungă şi bine îngrijită, făcându-l, uneori, să treacă drept preot. Bărbatul i-a vorbit agitat şi i l-a răpit Mariei pe bunul ei soţ. Ea n-a făcut nimic. A rămas acolo, în mijlocul bulevardului privind pierdută undeva în sufletul ei sau în cel oraşului. Când Serigu s-a întors, ea nu l-a întrebat nimic. Dar alături de noul său prieten s-au îndreptat spre casă. Sergiu era agitat.

– E noul meu şef, i-a explicat Sergiu mai târiu în acea seară. Brad a făcut infarct azi dimineaţă. Vladimir a fost numit în locul lui.

Ea doar a dat din cap acceptându-i povestea. Nu o interesa cu adevărat. Ar fi vrut să dispară în singurătatea ei. Să rămână alături de iubitul ce şi-l crease în gând. Bărbatul perfect. Cel ce ar fi putut să o salveze de orice, poate chiar şi de ea. Dar el, cel imaginar, nu o putea salva, iar realitatea o speria, mai ales că nu îi putea simţi atingerea, sărutările, protecţia.

Au trecut doi ani într-o tăcere mormântală. Vecina mea, Maria, îmi zâmbea uneori sub formă de salut, dar totul era linişte. Casa lor era linişte, iubirea le era linişte. Doar ochii perfizi ai lui Vladimir erau gălăgie, iar ea ştia.

Mi-a spus atunci:

– Vladimir e singur, la fel ca mine.

– E singur că e divorţat, am certat-o eu.

– Nu înţelegi singurătatea, mi-a reproşat ea. Dar fără să ridice glasul. Ci cu acea calmitate plină de tristeţe şi durere.

– Dar el are multe iubite, multe şi tinere, am spus scârbit.

…..

 

De atunci s-au întâmplat multe, dar ce îmi e un lucru, într-o zi, Maria mea, a căzut în braţele lui Vladimir. Sau el a căzut, pentru că Vladimir a iubit-o mai mult decât, trebuie să recunosc, aş fi putut să o fac eu.

 

Ce s-a întâmplat cu Maria? Multe. Povestea este 80% reală. Unele lucrui încă nu s-au întâmplat, dar, cunoscând-o pe Maria cea adevărată, ştiu că îşi vor avea finalitate. De multe ori mi-a spus cum se va termina povestea ei. Da, Maria trăieşte. Este încă tânără, adică a trecut de 55 ani. Încă mai poate visa, dar spune că niciodată nu a fost liberă. Locurile şi unele personaje sunt inspirate din realitate, dar nu sunt 😀

Da, la asta lucrez acum. Pentru că azi mi-am amintit de ea, aşa cum mi-am amintit şi de mine 😉

 

Dar, pentru a ieşi din melancolie, poftiţi tortul!

Ciocolata-Jucarii-de-plus-Tort-cu-ciocolata-poza-t-P-n-dreamstime_2373984

 

45 comentarii la “La asta lucrez…

 1. de ce erau desigur vremuri de desfrau? care femei mai stiu ca exista ingeri… daramite sa mai si ramana insarcinate cu ei.
  poate a fost o subtilitate prea fina, sau o metafora, nu stiu sa imi dau seama pentru ca nu te-am mai citit, insa nu mi-a venit sa ignor ideea, am zis sa o iau macar mot a mot. imi cer scuze daca am fost pe langa.

 2. Ioana, faceam o referire la Decameronul lui Boccacio, desigur, de ar fi fost o carte adevarata, ar fi avut nota de subsol. Asa fac mereu, daca stiu eu am impresia ca stiu toti 😀 Vina mea, nu a ta. Si n-am mai scris povesti de amor in viata mea. Va fi o provocare 😛

 3. curat, provocare
  hm, să ştii că la ASTA, chiar te critic 😉
  măcar schimbă-i numele, atît de (comună) banală-i Maria ?
  … măcar de m-ar spăla de melancolie tortul …

 4. era vorba de NUME
  tocmai pentrucă ŞTIU că nu-i am zis … dacă era banală nu scriai despre ea
  offfffffffffff
  cemă fac eu cu tine ? 😉

 5. Ioana, ai timp 🙂

  Laura, da e dupa mine 😛

  Lucia, multam 😀

  Aaaa, numele, da, il schimbam, si mie mi se pare banal 😛

 6. Mai, am promis ca telefoanele nu le inchid, pofta sa aveti 😀

  Vaiii, azi am ascultat in masina, si am zbierat, melodia asta la maxim, ca nici n-am auzit cand m-a sunat Crina…

 7. LA MULTI AAAAAAAANIII:)))>:D:D<iupiiiii:))

  ok, imi facusem imi plan sa dau la fix ora 12, am ratat doar cu 43 de minute:-j

  O galagie de ani frumosi si plini de insiparie:)din inima:):):)

 8. Fireste ca nu stiu nimic! Drept urmare nici nu zic nimic! Da nimic nu zic. Nici macar ce zicea cofetareasa, o femeie la treizeci de ani, azi la Anapan 😀

 9. La muti ani!Sa traiesti mult si sa scrii cat mai mult!Sa ne oftici in continuare ca noi nu avem talentul tau si sa ne incanti cu razboaie si crime si…ce-ti mai vine tie-n cap!
  Desigur,nu vorbeam cu tine,Oana,vorbeam si eu asa…daca as fi cunoscut o scriitoare a carei zile de nastere e azi… :))

 10. Dupa ce te-am trezit azi din somn, acum apuc sa iti scriu si aici: LA MULTI AAAAAANI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Asta asa, pt ca eu cred in puterea cuvantului scris!!!!
  Sa fii sanatoasa si iubita. Restul se rezolva.
  …Cat despre povestea Mariei…ai scris minunat….

 11. Geocer, azi e ziua Pitestiului 😀

  Ionut, ce dragut 😆 O sa-i transimt, multumesc!

  Trexel, am tot urlat ca citesc Coranul si m-am lasat de baut 😀

  Teo, merci mult, mult, mult, dar nu tu m-ai trezit din somn, ci Bogdan la 8 dimineata. Editorii astia nu inteleg nimic 😀

 12. LA MULTI ANI,OANA!,sanatate,fericire ,prosperitate si implinirea tuturor dorintelor alaturi de cei dragi,cu drag Tavi 🙂
  p.s.am postat o melodie pentru tine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s