De ce dracu’ nu ne şi oprim?

Să admirăm sau să ne tragem sufletul. Să ne uităm şi în interiorul nostru înainte de-a judeca interiorul altuia. Să ne autocunoaştem şi să încercăm să ne dăm o şansă. O să ziceţi că nimeni nu mai are timp pentru prostiile debitate de mine. Dar eu am o convingere, nu tot ceea ce ţine de mentalitatea mea e valabil şi pentru celălalt. Iar dacă noi nici nu concepem să facem lucrul x sau y, atunci strâmbăm din nas când îl face celălalt. Că aşa ne-am obişnuit. Numai ce ţine de neuronul nostru e bine. Altfel stăm şi judecăm ca nişte ţaţe la marginea drumului.

Eu am mai spus: nu mă deranjează nici cei cu alte orientări sexuale, nici ateii, nici evreii sau catolicii, nici sataniştii dacă e să fiu sinceră. Îmi este total indiferent. N-am timp să-i judec pentru că nu-i cunosc şi  pentru că – zic eu – s-ar putea ca ei – şi aici mă refer la gay şi la satanişti – să fie convinşi de dreptatea lor. Iar atunci când crezi cu tărie în dreptatea ta, e clar că ai dreptate. În plus, mi se pare aiurea să stau să-i judec. Ştiţi de ce? Pentru că alţii fură, dau în cap, ucid cu sânge rece. Şi dacă e să-i punem pe o treaptă socială sunt mai sus decât cei despre care v-am spus eu. Pentru că din punctul nostru de vedere homosexualii nu sunt oameni, ci doar scursuri ale societăţii ce se răzvrătesc împotriva lui Dumnezeu. Şi mă întreb eu: de ce Dumnezeu ar ierta un criminal şi nu i-ar da nici o şansă unui gay? Ştiţi ceva, nu aveţi de unde şti că n-aţi stat de vorbă cu El pentru a şti ce gândeşte. Asta aşa pentru a lămuri o situaţie. Şi mai e o treabă. Cineva mi-a povestit despre ei. Tot un bărbat. Nu, el nu e gay. E cât se poate de normal. Dar are amici printre gay, pentru că în Piteşti sunt destui, chiar dacă abia îşi arată feţele de teamă să nu se arunce cu pietre ei. Şi atunci, zic eu, cine e fără de păcat să arunce primul cu piatra. Şi spuneam care e treaba. Da, e posibil ca un gay să se dea la un hetero, dar dacă îl refuzi nu insistă. Adică nu e ca masculii feroce ce trag de o duduie chiar dacă respectiva se opune. Nu sunt insistenţi şi nu îţi scurtciruitează creierul. Asta înseamnă că nu eşti nevoit nici să obţii ordin de restricţie împotriva lor.

Sigur, şi Xreder are prejudecăţi împotriva lor. Mă lupt cu el de vreo doi ani să-i demontez argumentele. Dar am impresia că bărbaţii, când e vorba de gay, doar se prefac că ascultă. Adevărul e că pentru societatea asta nu contează nici un argument. Ce e rău în a fi diferit?

Nu văd nici un rău. Fiecare e aşa cum este el, iar eu îi pot accepta pe toţi. Mai puţin pe cei care se dau cu capul de pereţi spunând una şi făcând alta. Pe aia nu îi accept. Nu lângă mine, că n-am eu treabă ce fac cu alţii. Nu mă priveşte. Şi ce nu mă priveşte nu îmi poate face rău.

În ziua de azi cam totul e discriminat. De ce ăla e greco-catolic sau mormon sau mai ştiu eu ce. Păi e treaba lui. Serios că e. Oamenii ajung la anumite convingeri, poate ajung să înţeleagă viaţa mai bine decât noi ăştia de stăm pe margine şi-l luăm toată ziua pe Dumnezeu drept martor al credinţelor noastre. E dreptul fiecăruia să îşi aleagă religia atunci când începe să o înţeleagă, să îşi aleagă natura sexuală şi drumul de urmat.

Problema mare e că suntem o societate de parveniţi. Facem pe educaţii. Ne dăm mari cu autorii pe care i-am citit – am văzut şi din ăia, chiar aici pe blog, care îmi scoteau ochii că l-au citit pe cutare sau pe cutare şi n-au priceput nimic din ce a zis bietul scriitor. Serios, nu mă încântă cu nimic că ai ţinut o carte în mână şi ai fost dezamăgit că nu are şi poze explicative, cum nu mă încântă cu nimic că ai impresia că adevărul tău e absolut. Nu există aşa ceva. Am învăţat că fiecare are propriul adevăr pe care, fie că îmi place, fie că nu, trebuie să-l accept, pentru ca eu să fiu acceptată la rândul meu.

M-am săturat de falşi profeţi. Oameni a căror „spiritualitate” e singura acceptată, singura adevărată.

E ca atunci când mama îmi spune „eşti o eretică”, pentru că eu tot repet că dacă mor vreau să fiu incinerată. Şi ce e rău în asta? De ce să ocup degeaba o bucată de pământ? În plus, să terminăm dracului cu ipocrizia că în timpurile de demult – vezi vikingii – oamenii erau arşi şi purtaţi de ape. Sau în Mongolia lui Gingis Han morţii erau lăsaţi să fie devoraţi de animale, pentru că, ziceau ei, aşa ajungeau în comuniune cu natura. Sigur, apoi ne-am empacipat şi ne-am luat o gaură în pământ. Ştiu, tot comuniune cu natura e şi când te mănâncă viermii. Cum, nu?

Şi-mi aduc aminte când anul trecut fratele soacră-mi a trecut la mormoni. Pentru că a cunoscut o braziliancă frumoasă pe care a luat-o de soţie. Şi ce jale, frate, de ziceai că s-a sinucis omul şi nu şi-ar fi găsit fericirea. Că am fost singura de partea lui nu cred că mai e îndoială. Acum s-au obişnuit şi ceilalţi, dar tot nu văd acceptarea la ei. Iar eu pur şi simplu nu pot pricepe. De ce nu ne oprim dracului să ne gândim cum am fi procedat noi în locul lui. Eu aş fi făcut fix la fel. Şi nu aveţi decât să urlaţi cât vă ţin plămânii. Omul s-a îndrăgostit. Iar dragostea trece peste bariera religioasă, politică şi de orice alt fel vreţi voi.

Eu m-am săturat de lumea asta ipocrită cu valori înalte, dar, pe care, de o scuturi mai bine va veni drept în cap şi-şi va frânge gâtul.

Şi cu asta, aproximativ, m-am descărcat şi pe ziua de azi. Ne vedem foarte târziu, poate chiar vineri, pentru că sunt ocupată să-mi torturez creierii.

60 comentarii la “De ce dracu’ nu ne şi oprim?

 1. Cu mormonii e un amanunt interesant: se accepta poligamia.Deci daca ai fi mormoana ai putea sa-i iei de soti pe TreX,Darius… 😛
  Da, e o chestie cu gay -ii: multi sunt niste personalitati, ca sa nu zic genii, in domeniile in care activeaza.Din lumea muzicala numai vreo 2-3 exemple blitz:Elton John,Freddy Mercury,George Michael… Care o fi secretul,explicatia? Nu am cunoscut inca nici unul,dar sincer sa zic nu prea-i agreez.Dar nu-s nici asa de radical incat sa-i „ard pe rug”… 🙂

 2. Dar ce pornita fusesi azi, soro. De obicei esti mai vesela, mai optimista, mai … altfel. Dar azi … parca ti-a tunat si fulgerat toata noaptea.
  Lasa ca-ti revii tu si postezi ceva ca sa ‘ne mai radem’ si noi un pic. Uite ce vreme frumoasa e afara. Ia fa o plimbare pana la Max.

 3. Hei! Cu textul tau m-ai facut sa-mi revina pofta de munca… adica sa-mi revina optimismul, sa ma gandesc ca nu e totul pierdut, ca mai sunt si altii care s/au saturat de ipocrizii si minciuni si falsitati… Desi, ma rog, textul in sine nu e foarte optimist! Ti-am dat eu voie sa ma mobilizezi? ::))

 4. Cella, sigur ca poti 😀

  Adrian, numai anumite grupari mormone accepta poligamia. Nu mai e chiar asa cum zic aia pe HBO, femeile mormone nu mai accepta alte sotii.

 5. Geocer, dar de la Max vin, si e un post optimist, zau asa 😀

  Vania, Xreder nu a trait in copaci, doar aia de se trag din maimute caftesc, in plus, stiu si eu sa dau 😉

 6. Teo, ba e un text optimist, nu vrei tu sa vezi adevarul 😀 Si tu n-ar trebui sa fii mobilizata in fiecare dimineata? Omul ala ce pazeste? A? 😆

  Nicu, mi-am dat silinta 😀

 7. Soro, ce sa mai zic? Foarte cu oo! Daca ai vreo plantatie de bumbac, vin moca pe post de negru! Pe bune. Dar, trecand peste asta, nici prin cap nu-mi trece sa te intreb cine a fost nefericitul ce te-a calcat pe bombeu. Zau ca mi-e frica 😉 Fereasca-ma Alah sa starnesc tavalugul 🙂 . Dar am marunte remarci ori pseudocomentarii, deci iote ca risc totusi.
  Despre satanisti n-am avut multe incercari sa ma cultiv in cap, cu atat mai putin, n-am avut nenorocul sa am ceva de impartit cu ei. Valabil si pentru anarhisti or nihilisti. Dar! Nu pot sa nu am unele rezerve, ca nu le-as zice prejudecati. Asta nu insemna ca ma cred mai bun sau mai prost. Doar ca nu sunt compatibil cu caracterul exclusiv distructiv al crezului lor. Iar latura lor umana, pentru care ar trebui sa-i apreciez, e subjugata crezului. Io, tu, altii… care isi omoara zilele facand ceva, orice, dar per ansamblu constructiv, zic eu, n-are cum sa n-aiba neste stari de usoara disociere fata de ei. A, ca as putea sa-i tolerez sau ca as incerca sa-i inteleg, asta e altceva, dar repet, nu stiu cat de intereasat sunt in sensul asta. (ps a nu mi se da exemplu mariylin manson, ca n-are a face. e cumva ca si bucurenciu pt gay)
  Cu totul si cu totul altceva este cand e vorba de alte confesiuni sau religii sau chiar unele secte. Adica pace lor, sunt fratii mei (ce-i drept, vitregi). Atata doar sa nu auto-explodeze.
  Iar cu gay-i, astia chiar sunt fratii mei. Banuiesc ca avem vreo doi, cunostinte comune, al dracului de ok, dar mai cred ca pe langa plecaciunile pe care le-ar face acum fata de atitudinea ta, le-ar sta totusi un nod in gat ca-i bagasi in aceeasi oala cu satanistii – imi cer scuze, iar nu m-am putut abtine. Si daca tot sunt pe cale sa mi-o iau, ei nu sunt „convinsi de dreptatea lor”, nu l-am auzit pe niciunul (probabil numai cazurile dereglate, care sigur, exista sporadic) zicand ca el e drept si noi strambi. Dar, sa nu o lungesc si mai mult, am doua concluzii din putul gandirii: prejudecatile dispar prin informare si generalizarile sunt al dracu paguboase si unfair.

 8. Neinfectat, ba da, mi-am dat seama ca sunt gay 😉

  Horia, marginal ori ba, s-ar putea sa fie mai ok decat multi nemarginali 😀

  Bai M3, am zis de satanisti ca exemplu, asa mi-a venit la mana, nu i-am asociat cu nimeni, ce puii mei 😛 In plus, eu de toleranta vorbeam. Adica daca oamenii nu imi fac mie personal nici un rau si nici societatii, la modul ca nu dau in cap, nu fura, nu se iau de oameni pe drum etc, de ce mi-as impune sa-i urasc doar asa pentru a pierde timpul pe drum? Cand ii pot accepta asa cum sunt.
  Iar despre Gay, eu chiar nu ii pot condamna. E treaba lor. Nici ca se tin de mana nu ma deranjeaza. Ba din contra, ii apreciez pe cei care au curajul sa spuna ca asta e viata lor. Unii dintre noi nu suntem in stare sa recunoastem nici ca ne facem nevoile, asadar, cum sa nu ii apreciez pentru curaj si pentru ca nu le e rusine de ceea ce sunt.
  In rest, totul se referea la toleranta, ok? Ca nu sunt atat de batuta in cap sa cred ca in lumea e pace, fericire si bucurie. Si nici n-as vrea sa fie. Pentru ca-mi place sa fiu rea 😀

 9. stii cum e? de obicei vorbesc despre moralitate si se oripilieaza toti cei care in intimitatea lor sunt adevaratele javre. Hotul striga hotul, nu? Sunt satula si eu de asemenea specimene pana peste cap si imi tot impun sa nu ma mai enervez. Te pup si nu mai fi pornita pe toata lumea, ca nu rezolvi nimic. Doar le dai prilej sa/si arate „moralitatea” inca o data…

 10. Maiculita ce am pierdut… 🙂 Da si tu Oana esti pornita rau. A avut cineva neinspirata idee sa te supere??
  @ Vania Ce-ti ziceam.Oana stie sa dea la gioale si e experta in scos de ochi si alte chestii de astea horror… 🙂

 11. Pingback: Mariana Ciutacu » Hmm… Ne-o ajunge mirul?

 12. Excelent articolul! Daca stau sa ma gandesc bine, nici eu n-am nimic impotriva homosexualilor, dar stau si ma gandesc: cum dracu preferea sa se rezolve intre ei, cand geme pamantul de eventuali parteneri care nu i-ar refuza! In fine, de gustibus!

 13. Şi eu voiam incinerare când eram tinerel. Acum vreau la supermarket, raionul cu carne de mici, să mă lăfăi pe grătare, să sfârâi şi să mă las aşteptat…

 14. Adevarul e ca, criminalii vor fi negri sau dupa situarea geografica tigani, perversii vor fi gay violatorii atei, era sa zic ceva si despre „intelectualii” romani dar ma abtin:D

 15. Aaa, deci asta era ideea?! Pai de ce nu zici asa? 😉 In cazul asta te sustin cu tarie sa-l razbuni, chit ca probabil din cateva pungi negre aruncate la Glina.

  Fratioare, iarta-ma ca nu mai fac! Sa-nebunesc daca nu!

  Apropo, nebunii nu intra in categoria „tolerabili”?

 16. M3, ba da, nebunii intra. Spune-i lui Darius, pentru ca ti-a spus e si el ca si mort 😀

  Trexel, ce?

  Maria, Nu te abtine ca face rau la sistemul nervos 😀

 17. Iulian, dragut 🙂

  Nea Costache, niciodata nu vom putea sa intelegem tot ce face sau simte un om, dar il putem lasa sa se exprime in felul lui.

  Ioana m, merci 🙂

 18. Mana, ma bucur ca esti de acord 😀

  Adrian, crede-ma, nu m-a suparat nimeni. Cat despre ce i-ai spus lui Vania, tre sa recunosc ca ai dreptate 😛

  Ana Maria, nu sunt nervosa pe lume, pur si simplu am simtit nevoia sa spun ce simt. Asa pe ipocriti sunt suparata de foarte mult timp, nu de azi de ieri. Iar uneori simt ca trebuie sa spun ce am pe suflet in mod cat mai public cu putinta.

 19. Saracu! De data asta chiar n-are nici o vina. Nu mi-a spus soro nimic! Daca as fi misogin si as face generalizari, as zice ca femeile, chiar si cele cu oo, la un moment dat tot se dau de gol. Dar nu sunt si nu fac! 😆

 20. Felicitari, Oana! 🙂
  Acum 15 ani, cineva vecin fiind cu una din categoriile din textul tau a fost intrebat:
  Si nu-ti este frica? Te impaci cu ei?
  Omul a raspuns simplu:
  Nu, nu-mi e frica! Ma inteleg minunat. Sunt pasnici, ca nu se dau la om…
  Eu zic ca-i filozofie curata, in raspunsul asta…

 21. Oana bravo. dar cred ca mai bine ma limitam sa-ti citesc postarea fara sa mai citesc comentariile.acum ma scarpin in cap, nu mai inteleg nimic. cred ca ma duc sa-ti mai citesc odata postarea…fara comentarii 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s