Povestiri cu ardeleni şi maramureşeni.

Eu ştiu că nu îi poţi spune maramureşanului ardelean, că îţi dă şi un dos de palmă de te întoarce pe partea cealaltă, ceea ce, în principiu e ok, te mai trezeşti din visare.

Ideea e că nu sunt foarte diferiţi. Şi unii, şi ceilalţi sunt calzi, primitori şi, în ciuda faptului că se spune că sunt lenţi, foarte iuţi. Doamne, oamenii ăştia îi întrec cu mult pe sudişti. Au un avânt de zile mari.

Nu îi mai mulţumesc Crinei pentru nimic, pentru că mă enervează. Face nişte chestii ce nu ar trebui să le facă nici măcar pentru mine. Ştie ea despre ce e vorba, aşa că nu vreau să mă enervez pe ea la ora asta. Lui Darius? Hmm, de ce să-i mulţumesc? Că a stat două zile după mine? Niet, el să-mi mulţumească pentru că a primit diplomă 😀 Oricum, atât Darius cât şi Crina sunt nişte nesuferiţi pe care îi ador cu toată fiinţa mea. Să nu vă mai văd 😆

Acum să trecem la nebunie. Aşa cum ştiţi, de la Piteşti am plecat cu avionul la Baia Mare unde m-au aşteptat Marian şi Crina, respectiv Darius, dar el la peco. Asta e o altă poveste pe care nu o detaliez pentru că ar trebui să faceţi burtă de râs şi nimeni nu vrea să vă baloneze.

Miercuri mi-am luat şoferul (Darius) şi soţul (Xreder) şi am pornit spre Baia Mare unde mă aştepta foarte agitată Corina. Corina Şandor este PR-ul bibliotecii. Ea a organizat totul şi a ieşit cu adevărat superb. Sunt încântată. Mai mult de atât, sunt absolut fascinată de ceea ce a reuşit să facă.

Mai întâi trebuie să vă spun că Darius şi criminalistul „Gigi” (sigur că-i ştiu numele real, dar nu vrea să se desconspire) au făcut parte din joc. Noi trei ne-am ascuns în biblioteca imensă (vorba vine, că nu ne-am ascuns, am fost la vedere) şi copiii au primit câte trei indicii despre fiecare. Aşa am fost descoperiţi. Foarte haios. Ţinând cont că n-am dormit decât trei ore, vreau să vă spun că tinerii aceia mi-au dat multă energie. Sunt fabuloşi.

După ce ne-au găsit, alte opt echipe din câte doi tineri au pornit pe alte piste pentru a descoperi un criminal în bibliotecă. Dar au dat şi un test din „Indicii Anatomice”. Aici aş vrea să o cert puţin pe Corina pentru că testul a fost destul de greu. Nici eu nu mai ţin minte toate detaliile, dar ei? Important este că ei au reuşit să descopere cine, ce şi cum. Toţi au fost la înălţime. În timpul ăsta o elevă ne-a prezentat istoria romanului poliţist.

Apoi eu şi „Gigi” am răspuns întrebărilor. Foarte mişto. E altceva când jocul e interactiv. Şi trebuie să recunosc că m-am ataşat de câţiva dintre ei chiar dacă nu am avut timp după aceea de comunicare. Şi cine a zis că liceenii nu citesc? A? Unii mi-au spus că lectura „Indiciilor” a fost interesantă şi antrenantă. Şi chiar dacă vreo două profesoare mi-au spus că limbajul e cam licenţios, copiii nu au fost de acord. Asta e deja prosteală. Parcă liceenii nu ştiu să înjure. Ete na. Cel puţin „Gigi” a fost de acord cu mine. Să nu uit, criminalistul a spus că am creat o crimă credibilă şi că aş fi bună în postul de detectiv. Ţin să-l contrazic. Nu am atâta răbdare. Aşa că nu… Dar le pot scrie. În schimb, o domnişoară, Dumnezeule, ne-a povestit despre unul dintre marii criminali. Şi eu sunt licenţioasă? 😆 – Asta era o glumă.

A doua zi, tot la Baia Mare a avut loc acea triplă lansare, ştiţi voi.

La Satu Mare s-au lansat Luis şi Bogdan cu „Papa trebuie să moară” şi „Somalia, mon amour”. Eu am încercat să stau pitită, dar oamenii ăia răi (Crina şi Bogdan) m-au desconspirat. Dar, în sfârşit, l-am cunoscut pe Adrian SM. Mi s-a părut un tip inteligent şi foarte plin de energie pozitivă, cred că mi-a dat şi mie. Pentru că după ce l-am cunoscut pe el am uitat cât sunt de obosită. A, da, şi am dat şi eu autografe în camera unde mâncau Elena şi Nicolae Ceauşescu, iar directorul mi-a arătat unde aveau microfoanele şi unde aveau butonul de alertă. Super tare! Să mergeţi la Adrian să vedeţi pozele. Am mai văzut doi bloggeri sătmăreni la Satu Mare, i-aş ruga pe ei sau pe Crina să-mi dea şi mie linkurile pentru a îi semnala cum se cuvine.

Ştiu, am scris mult iar voi nu veţi citi tot. Dar trebuie să vă mai spun ceva. Până acum am reuşit să iau legătura cu câţiva puşti din Baia Mare via mail/mess. Olimpia, puştoaica care m-a prezentat, a fost fantastică de-a dreptul. Îi mulţumesc mult. A făcut chiar şi muncă de detectiv, pentru că eu n-am avut timp să anunţ colaborarea cu Cenuşa de trandafir, ea a avut timp să se informeze. Chiar m-a uimit.

Şi, că tot suntem la „bălării” scrise de mine pe alte siteuri, azi am primit un feed-back foarte interesant de la domnul Gheorghe Giurgiu. Ţin să-i mulţumesc şi pe această cale şi să-i spun că sunt de acord întru totul. Feed-back-ul a venit de la articolul ăsta. Tocmai de aceea trebuie să-i mulţumesc încă o dată Loredanei. Dar nu prea mult că se învaţă 😀

La final trebuie să vă semnalez apariţia revistei „Flacăra”. Flacăra a ieşit cu Wallace şi „Justiţiarii 2”. Dar şi cu articole interesante despre mine, Bogdan Hrib, George Arion şi alţii pe care îi veţi descoperi voi. Tot din Flacăra am aflat că cele 1500 de exemplare din „Indicii anatomice” au fost epuizate şi indisponibile la comandă. Dar Bogdan a reuşit să mai scoată repede o sută pentru lansările despre care ştiţi deja. Ediţia a doua e în curs de apariţie. Iar „Parfumul văduvei negre” nu va ieşi la Gaudeamus, ci în decembrie. Vă anunţ eu din timp. Asta pentru că vrem să-i facem o lansare mai dilie. O să vă spun şi despre asta tot la timpul potrivit.

 

P.S: Mâine voi avea concurs cu trei Somalii cu autograf, alte două Somalii, tot cu autograf, vor fi luni la ora 16 la Alpha TV, emisiunea Denisei Popescu. Piteştenii care au ocazia să se uite la TV vor mai avea parte şi de alte surprize pregătite de Tritonic.

Ok, voi reveni cu detalii şi mâine. Adică o să vă mai povestesc despre Luis, şi despre ce fel de om este. Pentru cei interesaţi 😉

 

P.P.S: Mulţumirile mele speciale sunt adresate domnului Valer Marian, nu dezvolt! Cu părerea de rău că n-am reuşit să o văd pe Ingrid. Dar mai avem timp la dispoziţie.

P1040103

 

P1040107

 

Picture 127

 

Picture 154

30 comentarii la “Povestiri cu ardeleni şi maramureşeni.

 1. Regret enorm ca nu ne-am intalnit, joi m-am aflat la Baia Mare la ora 13.35 am intrat in bibloteca si mi s-a recomandat sa nu deranjez, am mai stat umpic da de mai vine cineva cu care sa intru si nimic. Cu inima stransa am iesit pe usa biblioteci, sperand ca la urmatorul eveniment sa ajung la timp.

 2. Deci tu umbli creanga pe la moroşeni şi sătmăreni, iar eu zac în Bucureşti, pedepsită să citesc „Papa trebuie să moară” şi „Somalia mon amour” Dacă le-am primit cu autograf de la autori, ce puteam să fac? Le-am citit. Colac peste pupăză, azi mi-au adus şi „Regina elfă”, dar nu are autograf, aşa că nu am motive s-o citesc 🙂

 3. Oana eu m-am descurcat singur.Capul mi se rotea mai ceva ca periscopul unui submarin în căutarea ta… 🙂 Mi-e martor Darius, care era pe aproape… 🙂
  Energia pozitivă a circulat mai mult în direcţia mea… 🙂 În general sunt un tip mai retras, să nu zic taciturn.

 4. Buna dimineata Oana!
  O ardeleanca te anunta ca LUNI vine curierul cu tablourile, e mai bine asa, ca azi ziceai ca nu-l vei auzi.! 😉 E mai sigura livrarea in zi lucratoare. Luni dimineata te vor suna de la Fancourier, sa fie cineva acasa! O sa iti placa tablourile.
  Zi buna!

 5. Adrian, lasa, ca asa eram si eu, mi-am revenit dupa un timp 🙂
  Mirela, daca citeam mai de dimineata nu ma mai chinuiam cu telefonul. E bine luni 😉

 6. Oana,
  Aici am intrare ?
  Întreb pentru că la unii din prietenii de suflet am fost banată… s-au trimis răvaşe prin dosuri şi boscheţi de către aceeaşi vulpe josnică… nah, unii pun botul la diversiunile joavinei…
  Sunt binevenită aici ?
  Mulţumesc.
  respecte,
  Sibilla

 7. am citit tot, da? 😆
  mai dă din energia aia pozitivă că sunt unii care au carenţe grave, adică eu(normal)
  nu mai ţin pasul la citit loveşte criza ‘aia’ tot, tot
  da-mi revin citind, despre, la tine
  aşa că, merci!

 8. Cella, tu mereu citesti tot, nici nu-mi puneam problema 😀 Cat despre energie, vorbeste cu Adrian SM, ca de cand am venit de la SM zici ca sunt zombi prin lume.

 9. Aoleu, cate comment-uri ca nu mai ajung si eu „jos” sa scriu. Dar de citit am citit tot ce ai scris, nu cum spuneai tu ca nu o sa citim, da?:D

  Nu stiu nici eu ce e cu maramuresenii si ardelenii dar si eu sunt ardeleanca 😀 si te sfatuiesc sa nu ne mai lauzi atat ca ne-o luam in cap. Si-asa suntem cam mandrii de fel (si noi dar si maramuresenii) .

  Sa sti ca te invidiez pt cat de degajat si in acelas timp concret scri tu pe blogul asta despre toate… mie nu prea imi iese… dar tu esti scriitoare si eu nu, da?:P

 10. O, mama, m-a prins Iulia 😀 Tu esti din Alba Iulia, acolo e mai altfel, oameni buni de altfel, fara doar si poate, dar maramuresul e mai departe 😛 Da, tre sa mergem si la AB. Neaparat. Si nu scriu in nici un fel pe blog, ca tot poporul. Da? 😆

 11. Pingback: Tenebre – 1 « Ioan Usca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s