Taxă pe manele, bă, nu pe literatură!

Aşa cum se ştie, idiot cum e (G)guvernul nostru vrea să pună taxă şi pe drepturile de autor. Incluzând aici mai multe ramuri artistice, dar şi literatura. Aşa că pentru a înţelege mai bine poziţia scriitorilor am luat următorul text de la Lucia, care la rândul ei l-a primit de la Horia Gârbea. Mai mult, am păstrat şi P.S-ul Luciei pentru ca voi să înţelegeeţi cam cât câştigă un scriitor şi cam cât i-ar mai rămâne pentru a trăi.

Aşa că îmi permit să întreb, idioţii ăia împuţiţi de cântă manele au plătit în viaţa lor vreo taxă? Dar ăia de ascultă şi ne bruiază nouă urechile? Ha?!

 

Uniunea Scriitorilor din România își exprimă îngrijorarea în legătură cu introducerea CAS pentru drepturile de autor

Uniunea Scriitorilor din România își exprimă îngrijorarea în legatură cu inițiativa Guvernului privind ridicarea excepției de la plata contribuției de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturile de autor.
Introducerea CAS în cuantumul drepturilor de autor va însemna o reducere semnificativă, de aproape 30%, a veniturilor creatorilor români, rezultate din creația artistică. Aceasta în condițiile în care, chiar și fără această impozitare suplimentară, drepturile de autor aveau, cel mai adesea, o valoare simbolică.
Socotim că argumentul potrivit căruia în acest fel se elimina evaziunea fiscala rezultată din utilizarea abuzivă a acestei modalități de plată este netemeinic. Nu înțelegem de ce ținta luptei împotriva evaziunii fiscale, în loc să fie marii evazioniști, ajung să fie scriitorii români.
Uniunea Scriitorilor din România își exprimă susținerea pentru acele amendamente la Legea Bugetului de Stat pe anul 2010 care prevăd o majorare a bugetului Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. O tentativă de creștere substanțială a impozitării drepturilor de autor, în condițiile în care finanțarea culturii scade, în termeni reali, cu aproape 10% față de 2009, ajungând la 0,12% din PIB (!?) reflectă o atitudine cel puțin stranie, una care nu acordă respectul cuvenit creației artistice românești.
–- P.S Lucia:
Am primit acest comunicat de la Horia Gârbea. Nu ştiu dacă ar mai fi de adăugat ceva. Doar să facem aritmetică. Dacă un scriitor primeşte 20-30 lei pentru un articol în presa literară şi 500-1000 lei pentru o carte (puţini primesc mai mult), să se calculeze… Ce să se mai calculeze?”

33 comentarii la “Taxă pe manele, bă, nu pe literatură!

 1. Oana, si pe tablouri o fi taxa?! Ma refer si la cele vandute in Galerii…In cazul acesta voi sustine ca, de fapt, sunt date cadou. Restul este…rock’n roll! 😉
  Serios, e infam. E neghiob. E incredibil…Mai bine iti vinzi cartea prin posta, facand reclama pe blog si fara sa mai ajuti editurile sa traiasca. O scoti pe socoteala ta, suntem destui in blogolume, nu-i asa? Eu ma gandesc serios sa procedez asa cu ale mele doua carti ilustrate, cele pentru copii. Iar tablourile, la fac „cadou” online! 😀
  P. S. Daca „trebe”, sterge! 😉

 2. Faină poza. Cred că e ilustrarea perfectă a felului cum gândesc şi lucrează bravii noştri guvernanţi…. adică cu curul…. 🙂 (Scuze pentru exprimare)

 3. Mirela, da, si pe tablouri, cred ca tin tot de dreptul de autor. Stai asa ca inca nu ni s-a explicat ce si cum. Cica trebuie sa asteptam sa vedem ce au ei in cap, adica nimic.

 4. Păi dacă e aşa, să aşteptăm până atunci, ar trebui să aşteptăm mult şi bine, cam până pe la Paşti. Bineînţeles că Paştele Cailor… 🙂
  Dar scriind un minut ceva mai serios eu cred că ăştia-s disperaţi,că au ajuns la fundul sacului.Tare-s curios cum o să dreagă busuiocul…..

 5. @Adrian SM, good point! Sa speram ca ramane asta „intrebarea anului”, cu toate ca „productia” de imbecilitate e la… nivel inalt ! 😀

 6. nu a-ti inteles nimic! guvernu si basescu doresc sa fie executati. si nu stiu cum sa ceara asta poporului si natiunii! dictatorii….

 7. E trist Oana! Astia ne vor o turma de oi proaste, purtate la pascut prin ciulini si balarii, mulse de mai mult de trei ori pe zi si jupuite de sapte randuri de piei! Asa vor sa incurajeze actul de creatie in tara asta? Scriitorilor, pictorilor, sculptorilor, compozitorilor si ai tuturor creatorilor de frumos din tara asta, vor sa le lege mainile si mintile, proliferandu-se in schimb kitsc-ul in muzica, arta si tot ce inseamna viata sociala. Vom fi un popor de analfabeti si inculti, iubitor de tot ce inseamna prost gust. De ce nu introduc taxe drastice tuturor acestor creatori de kitsch-uri, respectiv „creatorilor” de reviste pornografice, de manele, de asa zisa arta, expusa cu emfaza chiar si in expozitii interntionale? Raspunsul il dau tot eu: pentru ca acesti „creatori” finanteaza campaniile electorale ale actualei puteri, iar creatorii de manele il ridica in slavi pe stim-noi-cine, prin „capodoperele” lor „muzicale” intra mai bine la inima „melomanilor”.
  Jalnic, jalnic, jalnic!

 8. Stii, odata o pisica mi-a facut pishu pe laptop. A trebuit sa-l arunc. O fi fost o premonitie la ceea ce se intampla azi cu drepturile de autor si mi-a transmis semnale sa ma las de scris, sau pur si simplu s-a pishat pe ce scriam eu?

 9. Eu nu sunt scriitor, dar nici nu sunt de acord cu CAS-ul pentru drepturile de autor… Dar si daca eram scriitor, ce urat ma revoltam, maaama, maaama, atata ii trebuia nebuniei mele latente, cred ca ieseam si protestam in fata Guvernului in pielea goala, ca sa arat ce efecte negative poate exercita asupra mea, eventuala aplicare a legii cu pricina… 🙂 Hm, dac-am zis, am zis!

 10. nu-i oprește cineva? asta este mentalitatea medievală. Taxe mai multe, mai mari. Pe sare, pe bordel, pe cămașă etc. O să se facă un aranjament să dea omul o sumă statului și să primească numele de conte, duce, alias inginer, medic. Ah, stai că asta se face:)

 11. Pingback: Colecţionara de coşmaruri – 20 « Ioan Usca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s