Sub semnul Enias (IV)

Sub semnul Ėnias (III)

 

Sub semnul Ėnias (II)

 

Sub semnul Ėnias (I)

 

Kũ a fost cel ce a ţinut să dea replică soţilor ceva mai graşi şi a hotărât că este timpul ca şi bucata sa de pământ să prindă viaţă şi culoare.
Mai întâi a desenat apele, ape mari şi învolburate pe care le-a numit oaze rotunde. În jurul oazelor a desenat copaci cu coroane bogate şi verzi. De jur împrejur a conturat un lanţ muntos şi multe cascade frumos curgătore. Apoi, şi-a scris poezia ce avea să dea naştere schiţelor sale şi a pus poezia pe note fermecătoare şi line. Astfel acest pământ a început să se contureze uşor, mult mai uşor ca celelalte, dar cu graţie şi farmec. Creaţia acestei bucăţi de pământ a durat câţiva ani şi perfecţiunea şi dragostea cu care a fost făurită s-a obsevrat atunci când totul a luat sfârşit, iar pământul a fost plin de ape minunate, de copaci ce nu mai fuseseră creaţi şi de munţi cum nu se mai văzuseră.
Pioris a rămas cu adevărat surprins, iar această frumuseţe ia mai furat câteva lacrimi ce le-a transformat în ploaie şi le-a a revărsat-o aspura pământului lui Kũ. Acest pământ a fost numit Krolim iar locuitorii lui împreună cu zeul Kũ, aveau să se numească kroli.
Armida şi Linny şi-au început creaţia desenând copacii şi făcându-le poezii ce aveau să umple pământul de diverse rase de copaci. Apoi au creat iarba şi florile de diverse culori şi mărmini. Pe urmă au creat râuri mici şi oaze de apă. Întregul lor tărâm a fost creat ca o pădure tropicală în care copacii dominau.
Pioris a numit această parte a globului Ionaria (Cea Veşnic Verde), iar locuitorii săi aveau să se numească ionari împreună cu cele două zeiţe dădătoare de viaţă.
După ce întreg pământul a fost aranjat şi colorat, Pioris i-a chemat pe cei unsprezece alături de el în înaltul norilor acolo unde îşi construiseră lăcaşul. Acesta le-a arătat cum se vede creaţia lor de sus şi s-au minunat văzând atâta frumuseţe şi cu toţii au plâns revărsând picături asupra pământului.
Pioris şi-a scos gândurile şi le-a expus în faţa celor ce iau fost alături:
– Gândul şi sufletul meu au văzut cum din gândurile şi sfuletele voastre se naşte frumuseţea şi măreţia. Dar încă nu simt că lumea este pregătit pentru cel dintâi născut. Nu le putem oferi decât natură, dar nu şi alte vieţi.
Misivi au căzut pe gânduri timp îndelungat şi şi-au dat sema că pe pământ este linişte şi nici un cântec nu umplea magia creaţiei.
Atunci Źiareť s-a ridicat dintre misivi şi a început a cânta dezvăluidu-şi glasul angelic. Din cântecul ei au luat naştere cele dintâi păsări, păsări cu glasuri cristaline ce aveau să dea viaţă lumii create mai jos. Păsări ce cântau mai frumos decât orice misiv.
S-a ridicat şi Vlasios ce a conturat o poveste şi nara aşa frumos încât pe toţi munţii creaţi au luat naştere brazii şi odată cu ei patru vânturi ce aveau să mângâie frunzele verzi şi plăpânde ale tuturor copacilor.
Pioris a binecuvântat noua creaţie şi a dat nume celor patru vânturi. A văzut că fiecare bate dintr-o direcţie şi anume din cele patru puncte cardinale. Vântul care bătea dinspre sud era veşnic grăbit şi sufla cu forţă. Trecea ca vijelia şi nu-i păsa dacă în urmă mai lasă câte o creangă ruptă şi l-a numit Sįľ (Războinicul), dar de pământeni era numit Silvan (Aducătorul de Furtună). Vântul ce bătea dispre est era doar o adiere ce venea ca un gând curat şi trecea peste întrega lume lăsând un gust cald şi un miros îmbietor. Pioris l-a numit: Œrit sau, aşa cum îi spuneau locuitorii pământului, Cirot (Adierea); (se citeşte Sirot).
Vântul ce sufla dinspre vest era cel ce-i smulgea cele mai multe lacrimi frumoasei Ĥynona. Odată cu suflul dinspre vest venea şi ploaia caldă şi liniştită. Zeul cel mare l-a numit Ơengus, iar ulmaşii îl numeau Ow.
Cel mai iubit vânt, ce aducea cele mai minunate sufluri atât calde cât şi reci, era cel de nord. Pioris l-a botezat Indra (Cel Iubit), ulmaşii îl vor numi Gov, iar ionari îl cunoşteau sub numele de Frey. În unele zone în cea dea doua lumină va mai fi numit şi Gurn (Aşteptatul).
Cu toate astea Pioris nu era convins că este cel mai bun moment pentru venirea omului şi a decis să mai aştepte până când toţi misivi vor fi pregăţiţi.

 

38 comentarii la “Sub semnul Enias (IV)

 1. Mă tot întreb de unde scoţi numele ce le dai personajelor, vânturilor şi tuturor lucrurilor 🙂
  Io iubesc vântul nordic. Gata, m-am declarat îndrăgostită 😀

 2. A, nu e greu, nu ma gandesc la nimic si iese o prostie 😆 Gata, culca-te! Iar imi sare pe tine 😆 Doamne si zice de mine ca nu dorm niciodata…

 3. Păi stai drăguţă, abia ce am sosit :)))
  Ies nişte ciudăţenii mişto. Nu mi-ar trece niciodată aşa ceva prin cap. Na, vezi dacă dorm prea mult şi îs cu mintea odihnită 😀

 4. A, bine, eu abia m-am trezit 😆 Ma rog, am avut voie sa dorm tinand cont ca toata ziua la Bucale. Dar, sa lasam asta. Ce vrei, stai pe buda si clocesc nume 😀

 5. 😉 Eu te pacalesc, nu stiu daca chiar functioneaza 😆 Bun, acum culca-te ca eu am examen, da? Adica te dau afara de pe blog 😀 Somn usor!

 6. hm…Gurn…ceva ma atrage spre..Gurn….
  Oana , acum mi-am adus si eu cafa si ma pregatesc sa bantui pe miristi…trecui sa-ti urez laku noci , si…il gasesc pe Gurn…maine revin, simt ceva si nu stiu ce… 🙂
  Noapte senina si mult succes in toate frumoasa noastra prietena 🙂
  pretuire,
  Sibilla

 7. Mai e mult de creat, numai cu brazi, oaze , poezii si vanturi nu traieste omul, ii trebuie pavi, troci, ove, zaci si draci.

 8. Eu bîntui prin Ionaria,c-am rămas blocat pe ziua mediului de ieri 😉
  unde-i ăla care-a creat vampirii dragă că am o datorie de onorat
  Omu’,servus, mă mai ţii mult cu gîtul pregătit ?
  hai , bruderşaft cu blady mary ăsta că-mi tremură mîna
  şi-aş face-o baie ‘ntr-o oază d’ aia rotundă … după 😛

 9. oano, ai tu talentul asta de a ma face sa imi revin tocmai atuncoi cand imi este cel mai greu, numai cand citesc naratiunea ta…e cald si bine aici. Multumesc1

 10. Oana, sper să nu te superi dar am o vorbă cu Omu’ că la el îi imposibil
  n-aş vrea să-mi rupă inima pe lîngă că-mi vampirizează sentimentele
  promit că-i prima şi ultima 😉
  OMU’ servus … ia d-aici … mitologică ce mai 😆

 11. „Gandul si sufletul meu au vazut cum din gandurile si sufletele voastre se naste frumusetea si maretia”.Interesanta si frumoasa imagine filosofico-literara.Da,asa este!tata Borgo.

 12. Oana, as vrea sa incep prin a-i ura prietenului nostru Tati Borgo „LA MULTI ANI luminosi, fericiti si cu multa sanatate !”
  As vrea sa-i ofer floarea de colt a prieteniei si o cupa plina de nectarul acestei rare flori ! 🙂
  Am aflat si eu de curand aceasta veste speciala de pe blogul unei prietene comune si ma grabesc sa v-o impartasesc si voua 😉
  Sa tinem aproape, impotriva stihiilor dezorientate din vazduh ! 🙂

 13. Cora, serios? La multi ani, Tata Borgo, multa, multa sanatate! Multumesc, Cora!

  Vania, trebuia s-o vampirizezi mai putin 😉

  Tata Borgo, la multi ani!!! 😀

 14. Cella, Omu’, nici o grija, stati linistiti de vorba. Pai de ce m-as supara, Cella? Poti sa bagi cate youtuburi vrei si sa il tragi pe Omu’ de urechi 😉 Ai grija, doar, sa fie un singur link, ca de nu te baga la spam 😦 Din pacate masura se impune din cauza cazinourilor care tot incearca sa-si faca reclama.
  In rest, voi sa va simtiti bine 😀

 15. Jam, sper ca esti bine. Ma bucur ca te-am facut sa zambesti, macar de stangacia mea 😉

  O zi buna tuturor, ma duc repede la Vania 🙂

 16. Ai dreptate! Am vampirizat cu prea multă poftă, iar excesele, după cum îndeobşte se cunoaşte, nu sunt bune!…

 17. Multumesc fetelor .Dar cu ce ocazie?Intradevar am multi ani si cred ca mai pot duce inca pe jumatate.Cu drag tuturor, tata Borgo.:)

 18. Cora,daca te referi la ziua de nastere asta a fost pe 27 martie cand m-ati sarbatorit.In rest,ziua numelui pe 7 ianuarie si cand mai sunt sfinti Ioan.De ,daca voi vreti ,pentru mine fiecare zi se adauga cu bucuria de va avea prieteni de suflet!Cu mult drag,Tata Borgo.:)

 19. A zis un vampirolog la TV că n-ai nimic dacă vampirizezi cu poftă, dacă, în prealabil, victima a consumat 300 mililitri de coniac bun.

 20. Am să vă lămuresc tot eu … 😉 CORA -TATI BORGO & toţi noi ceilalţi
  pe tata Borgo l-a felicitat cineva,la o prietenă , pe alt blog , de ziua învăţătorului/profesorului (ei) iar Cora fiind o prietenă mai de curînd a crezut că este ziua de naştere a domniei sale
  Bineînţeles că noi toţi îi dorim toate cele bune şi multă sănatate tot timpul ,aşa cum ne dorim şi nouă , aşa cum i-am dorit în 27 martie şi la aniversarea căsătoriei alături de minunata domniei sale soţii şi la aniversarea fiicei domniilor lor
  mulţumesc pt.atenţie şi iertare de lungirea explicaţiei 😆 😆 😆

 21. Crina
  aici bat multe vînturi 😛 patru de la VLASIOS şi restul care de la ce-a mîncat
  şi băut … în general vînturi bune
  alea portocalii,din pupa, bat p-altundeva
  aici exclus 😆

 22. Hehe, Cella, merci, ca eram debusolata ca sa fiu sincera, ca stiam ca l-am serbat pe Tata Borgo, asa ca… intelegi 😀

  Tata Borgo, normal ca am dreptate si cand nu am 😆

  Vania, whisky nu? 😆

  Crina, bate vantul sudului. Cum il cheama? 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s